Папа Римський на Кубі зустрінеться з Гундяєвим. Навіщо?

Зустріч Папи Римського Франциска і патріарха Московського і всієї Русі Кирила, призначену на 12 лютого, називають історичною - вважається, що глави двох конфесій досі ніколи особисто не зустрічалися. Це перша зустріч в історії. Римський папа неодноразово зустрічався з Константинопольськими патріархами, а з Московським це буде перша зустріч.

Зустріч відбудеться 12 лютого на Кубі, в аеропорту імені Хосе Марті в Гавані.

На Кубі є і католицькі, і православні парафії

Огляд ВВС Україна

Глава католицької церкви і предстоятель РПЦ мають намір підписати спільну декларацію про взаємодію церков, повідомили у Ватикані.

"Тема переслідування християн стане на цій зустрічі центральною", - повідомив, коментуючи інформацію про зустріч, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ МП митрополит Волоколамський Іларіон.

Представники Римо-католицької і Російської православної церков очікують від цієї зустрічі зміцнення зв'язків між Ватиканом і Москвою.

Незалежні експерти вважають, що за раптовою згодою патріарха Кирила на зустріч із Папою Римським може стояти Кремль, який намагається різними способами подолати міжнародну ізоляцію Росії.

Павло Шашкін, секретар експертної ради "Економіка і етика" при Патріархові:

"Принциповим чином стратегічні відносини між церквами навряд чи зміняться, тому що стратегічно вони і так визначені як відносини між церквами-сестрами.

Незважаючи на різночитання, що зберігаються в дуже багатьох питаннях - і канонічних, і в питаннях практичного життя, не кажучи вже про політичні конфлікти, в які, безумовно, намагаються залучити і протиборчі сторони сучасної церковної структури, - не дивлячись на це, протягом останніх десятиліть між Римсько-католицькою і Російською православною церквою вибудувалися добрі партнерські відносини.

Зараз досить непроста ситуація склалася у сфері міжнародних відносин, у тому числі між великими геополітичними гравцями, великими державами.
У цій ситуації церкви, які завжди традиційно грали роль миротворців і посередників в складних конфліктних ситуаціях, повинні якось координувати свої зусилля для досягнення загального блага, становлення справедливого загального світопорядку.

В цьому відношенні католики і православні з багатьох актуальних питань міжнародного порядку мають дуже близькі, іноді просто схожі погляди.
Так що зустріч цілком логічна."

Священик Кирило Горбунов, прес-секретар католицької архієпархії Божої Матері в Москві:

"У сучасному світі релігія як така сприймається людьми як джерело загрози - неважливо, іслам це або християнство. Звісно ж, що люди, які вірять у надприродні цінності, апріорі вважають себе у всьому правими, схильні вдаватися до насильства для захисту своїх поглядів. Тому християнам усіх конфесій дуже важливо показати, що наша головна мета - це мир між людьми. І звичайно, неможливо ефективно показати це, якщо ми не будемо насправді прагнути до миру в стосунках між нашими конфесіями.
Я думаю, тому ця зустріч має велике значення.

Відносини між католицькою церквою і православними церквами можуть здатися досить кепськими, але насправді прогрес, який був досягнутий за останні 100 років, величезний - це воістину крок вперед.

Святійший патріарх Кирило, звичайно, вже зустрічався з папою Бенедиктом, з Папою Іваном Павлом Другим, коли він був митрополитом і головою відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату. І йому добре відомо, що відносини між нашими церквами важкі, проблематичні, але насправді ще й дуже багаті, великі.

Я думаю, ця зустріч буде тим знаком, який покаже, що є можливість розвивати їх далі.

Я впевнений, що будуть наслідки, будуть нові кроки у відносинах між церквами, і не тільки формальні. Для церкви найважливіше - ставлення простих вірних один до одного: довіра, симпатія, і я думаю, що ця зустріч стане знаком для багатьох людей - ми покликані більше любити один одного і краще один одного знати."

Оглядачі припускають, що вказівку зустрітися з Папою Кирилу дали в Кремлі

Яків Кротов, священик Української автокефальної православної церкви

Зустріч Папи і патріарха, всупереч поширеній думці, - не перша зустріч глав двох церков, тому що глава російського православ'я митрополит Ісидор брав участь у Флорентійському соборі на початку XV століття і навіть підписав договір про з'єднання двох церков. Договір ніяких істотних результатів не мав, крім того, що Російська церква, навпаки, самочинно й антиканонічно проголосила себе самостійною і пішла в розкол від Константинопольської патріархії.

Патріарх погодився на зустріч (після багатьох років, коли він відмовлявся), тому що йому наказав Кремль.

Ця зустріч вигідна тільки Кремлю, який зараз знаходиться перед загрозою загального міжнародного бойкоту. Будь-яка зустріч із міжнародним авторитетом злегка допомагає Кремлю зміцнити репутацію. Погодившись на зустріч, Папа допомагає агресивній диктатурі виглядати нормальною країною. Це обійми за чужий рахунок. Обіймається Папа, а гинуть від російської зброї українці і сирійці.

Чому Папа погодився на зустріч? Тому що внутрішньо він дійсно скоріше ближче до диктатур, ніж до вільного світу.

Як і Гундяєв, Бергольо сформувався в роки жорстокої диктатури як конформіст, що вважає за краще "домовлятися з тюремниками", навіть якщо через це когось із ув'язнених уб'ють. Мертві мовчать, на доказ правильності конформізму пред'являють тих, що вижили.

Не треба забувати і про платних і добровільних кремлівських агентів у Ватикані, вони нікуди не поділися.

Зауважимо, що зустріч відбувається не десь там у вільному світі, а на Кубі - острові диктатури і рабства.

Відбувається під приводом "допомогти вірним". Але в результаті такої допомоги диктатура заохочує церкву дуже певного типу - на кшталт крапельниці при паралічному хворому.

Людина і під Брежнєвим, і під Кастро, і під Путіним живе без свободи творчості, без свободи бізнесу, совісті, зборів, слова - майже як овоч. На втіху йому пропонують посмоктати льодяник у вигляді хреста. А Хрест - не льодяник для втіхи.

Деформуються і вірні, і пастирі, і сама Церква. І яка різниця, об'єднаються дві крапельниці в одну чи ні? По-перше, ні за що не об'єднаються, по-друге, яка різниця! Ватник-католик нічим не відрізняється від ватника-православного.

Девід Віллі, кореспондент ВВС у Ватикані:

Ця безпрецедентна перша зустріч між главами Римсько-католицької і Російської православної церкви вимагала від її організаторів проявів чималої фантазії.

Спроби попередників Папи Франциска провести подібну зустріч у Східній Європі або навіть на Кіпрі закінчувалися провалом, тому що в РПЦ завжди підозрювали Рим у намірі переманити на свою сторону православних вірних у Росії і Україні.

Зі свого боку, Рим завжди підозрював, що в Росії ніколи не існувало справжнього поділу церкви і держави.

Зустрічаючись на Кубі - далеко від Риму, Москви чи Константинополя з їхнім історичним вантажем розколу і релігійних конфліктів, - Папа Франциск і Патріарх Кирило зможуть зосередити увагу на реальних небезпеках, які загрожують усім християнам в XXI столітті.

Головна з них у тому, що нинішній наступ ісламського фундаменталізму може привести до повного припинення багатовікової історії християнства на Близькому Сході.

куба гундяєв релігія православ'я католицизм

Знак гривні
Знак гривні