Новий сезон Homeland: вигадливі сюжети, Москва - полюс зла

5-й сезон серіалу ‪‎Homeland‬, либонь, найкрутіший. Сюжет настільки вигадливий, що важко передбачити його перебіг навіть всередині одної серії. До речі, саме в одній із серій, сценарій якої писався десь у травні-липні 2015 року, очільниця берлінської резидентури ЦРУ заявляє, що саме на сході Україні мала б розпочатися третя світова війна, - пише Дмитро Рибаков.

Саме в цьому сезоні паралельно зі злодіями з ІДІЛ та Хезболли свою зловісну гру ведуть покидьки зі ГРУ РФ. Розвідка Кремля однозначно маркується як ворог, що ладен ігнорувати будь-які закони суспільства і моралі.

Звідси чіткий меседж – на заході ніхто не сумнівається у тому, що Москва – новий полюс світового зла. Спільні точки дотику ситуаційні, й на них годі будувати спільну стратегію міжнародного партнерства.

Інший меседж – у Європі не в захваті від домінування США на світовій арені. Багато хто, зокрема у Німеччині, вважає, що саме США розв’язало клубок нестабільності в Європі втручанням у європейські дипломатичні справи.

Сценаристи ‪#‎НВО‬ – це люди, що впливають на аудиторії, в сотні рази ширші за найпопулярніші онлайн-ресурси. Приміром, попередній сезон Homeland лише на легальних ресурсах переглянуло більше 38 млн осіб. А якщо додати сюди файлообмінники і торрент-трекери…

Я б поставився до присутніх у маскомунікаційних витворах HBO меседжів уважніше. Це не просто драматургія.

Отже, перший висновок: попри вигуки ‪#‎зрада‬ і ‪#‎насзливають‬, за океаном доволі чітко визначилися щодо міжнародної загрози з боку Кремля і як дати раду з російською пропагандою «антиамериканських» цінностей.
Другий: європейська бюргерська «поміркованість», яка свого часу привела до влади нацистів, і сьогодні ладна змиритися з російським нафто-газовим імперіалізмом, аби лишень виплекати власний нейтралітет та бізнес-лояльність. ‪#‎FuckEU‬, як вигукнула раз одна відома американська дипломат, не просто приватна інвектива…

Третій: Росіяни в Європі нічим не кращі за вихідців із арабського сходу. Хіба що не організовують теракти. Проте їхня розвідувальна резидентура – часом пересічний криміналітет, що не гребує торгівлею неповнолітніми повіями задля прикриття, навіть сприяє організації терактів, якщо в цьому є певна політична доцільність – зокрема, переконати світ у тому, що в боротьбі з міжнародним тероризмом саме вони є найголовнішими союзниками…

У цьому сезоні неперевершені Кері та Саул таки знешкодили «світове зло», хоча і втратили відчайдуху Куіна. Але Кері так і не повертається в Агентство. Цікаво, чи наступного сезону їм вдасться зрештою перемогти ІДІЛ, а може і запобігти вторгненню «зелених чоловічків» у країни Балтії?
Принаймні НВО якось заявляло, що планує зйомки в одній з прибалтійських країн. Пам’ятаємо, сценаристи НВО завжди в тренді найактуальніших «симпатій» та «фобій» західного політичного лоббі.

сша росія культура кіно цру

Знак гривні
Знак гривні