Близький Схід: ціни на нафту пішли вгору через конфлікт Саудівської Аравії та Ірану

Арабський світ на порозі великої війни між шиїтами і сунітами. 2 січня Саудівська Аравія (правлять суніти) стратила популярного шиїтського богослова Німра Бакр аль-Німра, якого звинуватили в причетності до терористичної діяльності. Разом із ним стратили ще 46 людей, яким інкримінували співпрацю з «Аль-Каїдою».

Лідер ліванського радикального шиїтського угруповання «Хезболла», яку підтримує Іран, шейх Хассан Насралла звинуватив Саудівську Аравію у спробі розпалити громадянську війну між мусульманами і закликав своїх послідовників не потрапити в цю пастку.

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї (шиїт) заявив, що на політиків Саудівської Аравії чекає «божа кара» за страту шиїтського проповідника та оголосив його «мучеником».

США і ЄС виступили з різкою критикою на адресу влади Саудівської Аравії. Так, глава дипломатії Європейського Союзу Федеріка Могеріні підтвердила рішуче неприйняття Євросоюзом смертної кари за будь-яких обставин, але особливо у випадках масових страт. А Держдепартамент США висловив жаль у зв’язку зі стратою шейха-шиїта Саудівської Аравії і закликав саудівську владу поважати думку опозиції і критику на свою адресу.

Наступного дня після страти аятоли, 3 січня, розлючений натовп розгромив посольство Саудівської Аравії в іранській столиці Тегерані.

Того ж дня Саудівська Аравія після різких заяв Ірану та погрому посольства оголосила про розірвання дипломатичних відносин з Іраном.

На фоні цього конфлікту відбулося зростання цін на нафту. Так, ф’ючерси на нафту марки Brent з постачанням в лютому на лондонській біржі ICE додали з вечора неділі майже 2,5%.

Сьогодні про розрив дипломатичних відносин з Іраном заявив Бахрейн.

Крім того, Об'єднані Арабські Емірати оголосили, що знижують рівень дипломатичних відносин з Іраном і відкликають свого посла з Тегерана.

За матеріалами BBC

іслам близький схід нафта іран конфлікт саудівська аравія

Знак гривні
Знак гривні