Список убивць рейсу MH17 звузився до 20 російських військових. ФОТО, ВІДЕО

Спільнота волонтерів-розслідувачів Bellingcat зменшила список підозрюваних у причетності до катастрофи рейсу MH17 до 20 російських військових.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як повідомив в інтерв’ю нідерландській телекомпанії NOS засновник групи Bellingcat Еліот Гіґґінз, мова йде про російських військовослужбовців, які володіють найбільш достовірною інформацією про обставини катастрофи.

За його словами, це командир 53-ї бригади протиповітряної оборони з-під Курська, командир другого батальйону цієї бригади, дев’ять лейтенантів-командирів зенітно-ракетних установок «Бук» цього батальйону і ще кілька «дуже досвідчених солдатів» із обслуги цих установок.

53-я зенитно-ракетна бригада (Курськ)

Два тижні тому Гіґґінз передав нідерландській прокуратурі доповідь з іменами і фотографіями російських військових, які можуть бути причетними, як вважають у Bellingcat, до катастрофи рейсу MH17.

У прокуратурі запевнили, що надана волонтерами інформація буде вивчена слідчими, після чого ці дані можуть бути включені в матеріали кримінальної справи.

До складу міжнародної слідчої групи входять фахівці з Нідерландів, Бельгії, Малайзії, України та Австралії.

У жовтні 2015 року нідерландська Рада розслідувань із питань безпеки оприлюднила остаточні результати свого технічного розслідування, яке встановило, що літак «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року саме ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Але хто саме здійснив цей пуск, що призвів до загибелі всіх 298 людей у літаку, у цьому розслідуванні не визначали.

Після презентації результатів технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів заявив журналістам видання Volkskrant, що ракета, якою збили на Донбасі 2014 року лайнер «Малайзійських авіаліній», була випущена з території, захопленої сепаратистами.

У жовтні 2015 року також свій звіт про збиття МН17 оприлюднила група громадських розслідувачів Bellingcat – ці дані підтвердили, що літак був збитий з ракетної установки, наданої бойовикам Росією, і що ракету запустили з околиць окупованого Сніжного. Bellingcat також встановив, що ця установка «Бук» походить із другого батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних сил Росії.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

osint боїнг mh17 кримінал кремль росія bellingcat boeing

Знак гривні
Знак гривні