Європа відклала безвізову доповідь по Україні - через антикорупційні недоробки

Оприлюднення звіту про стан виконання Україною Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) відкладено через невідповідність поправок до закону Нацагенції з повернення та управління незаконно виведеними активами вимогам Єврокомісії.

Зокрема, спроби уряду призначити співкерівників Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК), які йому підконтрольні, можуть зірвати безвізовий режим з ЄС.

Про це йдеться у статті Європейської правди за авторством Сергія Сидоренка.

15 грудня мало стати історичною датою для України – саме цього дня Єврокомісія мала намір оприлюднити шостий звіт про виконання Києвом Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ).

Кілька проектів звіту були готові вже наприкінці тижня, і всі вони, як свідчать джерела ЄП, були позитивними для України. Та в останній момент – несподівано для всіх – оприлюднення звіту було перенесене. Новий день звітування не названий, очікується, що воно відбудеться протягом тижня.

Ключова новина: час "єврозради" ще не настав. Джерела свідчать, що звіт все ж буде позитивним, хоча й не таким, як дехто сподівався.

Одна біда – одночасно розпочалися негативні процеси в Києві. І офіційна Україна – свідомо чи ні – готує ґрунт для того, щоби Брюссель відмовився від своїх намірів та ще більше затягнув безвізове рішення для її громадян.
Отже, спершу – новини тезово.

ЄС не планував відмовляти Києву. Навпаки, обговорювалася можливість надати Україні безвізовий без додаткових умов, пришвидшивши процес.
Але "фракція оптимістів" на чолі з Юнкером програла. Звіт ЄК буде містити чіткі умови, без виконання яких безвізовий нам не світить. І ці умови покажуть частину з тих, чиї дії заблокували повністю позитивне рішення – таке, яке матимуть грузини.

В перших рядах винуватців – Юрій Луценко. Його популізм та маніпуляції при розгляді безвізових законів вилазять Україні боком. Ще один "герой" – Єгор Соболєв.

Тепер Рада має переглянути свої правки до закону про Агенцію з повернення та управління активами, відновивши урядову версію документа. І це буде політично непросто.

Та цими днями було створено нову проблему, яка здатна заблокувати безвізовий навіть за виконання інших вимог ЄК. Уряд знову намагається взяти під контроль Нацагенцію із запобігання корупції. Це – той провал, який Брюссель нам не пробачить. Проблема нова і ще не потрапила до "звіту Юнкера", але переоцінити її – неможливо.

Детально

законопроект корупція реформи Європа візи

Знак гривні
Знак гривні