Чому в Києві загинув боєць Альфи: подробиці операції

Спецслужби провели в Києві операцію з ліквідації російської диверсійної групи. Чи можна було уникнути загибелі бійця Альфи і які цілі терористів?
Дитина-заручник і повна квартира вибухівки звели до мінімуму вогневі можливості оперативників контррозвідки і бійців спецпідрозділу Альфа.

Про це ЛІГА.net розповіли співрозмовники в силових органах, знайомі з деталями нічної спецоперації в Києві, Харкові та інших містах.

Захоплення

Керівництво спецслужб і високопоставлені офіцери шукають відповідь на питання, чи можна було уникнути втрат під час штурму київської квартири з російською диверсійної-розвідувальною групою (ДРГ). Паралельні штурми в інших локаціях ДРГ пройшли «блискавично і без втрат», говорить співрозмовник в українській контррозвідці, яка брала безпосередню участь в операції.

Головна складність штурму київської квартири з ватажком угруповання була в тому, що в ній перебував маленька 7-річна дитина одного з терористів. При цьому, за оперативною інформацією, вся квартира була буквально напхана вибухівкою, якої вистачило б на те, щоб як мінімум обвалити весь під'їзд з усіма квартирами зверху і знизу.

«Групу вели давно. Але щойно надійшла підтверджена інформація про обсяги вибухівки, було вирішено, що зволікати далі не можна. Був розроблений план синхронної операції із затримання усіх причетних до диверсійній групі осіб», — розповів ЛІГА.net співрозмовник у силових органах.

Складнощі виникали на різних етапах. На якомусь із них довелося відмовитися від сценарію, коли терористів затримують на виході з будівлі. Терористи могли мати при собі вибухівку і зброю. Було встановлено цілодобове спостереження за цілями. 9 грудня, коли спостереження підтвердило найбільш зручний час для штурму, було вирішено оточити будинку підозрюваних і провести синхронне захоплення в Києві та інших містах у вечірній час.

Арсенал зброї, вилучений під час спецоперації

(Інша, неофіційна версія прозвучала вже після публікації матеріалу. Її озвучив волонтер на ім’я Ігор, що раніше мав відношення до органів державної безпеки. Згідно з його версією, захоплення виглядало інакше. Зазначене угруповання знімало кімнату в квартирі, де проживала сім’я — чоловік, його дружина і дитина. Господар квартири, на прохання членів групи, пішов відправити посилку з вибухівкою, але був затриманий СБУ. На питання: «Хто ще в квартирі?" — відповів, що тільки дитина. Коли спецназ спробував зайти в квартиру, то перший, хто увійшов, був убитий з автомата Калашникова. З квартири вивели жінку. Дитина і ватажок ДРГ залишились усередині. Після цього нібито з квартири пролунали погрози підірвати приміщення. Почався повторний штурм. Ватажок ДРГ знову відкрив вогонь з АК, але оперативники заходили зі щитом, тому той, хто входив, отримав лише поранення, але зміг застрелити терориста. Нібито в останнього в руці опинилася граната, але вона не вибухнула. Важливо підкреслити, що підтвердити цю версію ЛІГА.net не вдалося і її справжність викликає сумніви. Співрозмовник в СБУ озвучену версію прокоментував коротко: «Маячня».

Потім у кількох інтернет-виданнях і соцмережах з’явилася інформація про те, що убитий не був російським агентом, а був патріотом, знищеним спецслужбами. У цьому дусі відреагував заявою і Правий сектор. Однак поки єдиний факт — двоє вбитих, підозрюваний і співробітник Альфи. Версія про те, що вибухівку могли підкинути оперативники СБУ, не витримує критики, якщо підтвердиться загибель бійця Альфи саме з автомата Калашникова. До того ж не зовсім ясно, що робили патріоти з вибухівкою і зброєю в мирному Києві, за сотні кілометрів від фронту.)

Ватажок ДРГ та плани терористів

У Харкові арешти пройшли без втрат та істотних проблем. Без складнощів оперативники затримали підозрюваних і в інших місцях. Проте втрата в Києві викликала резонанс у спецслужбах. «Ми завжди знаємо, що будь-який із бійців може не повернутися. За час АТО ми втратили багато оперативників. Але кожен раз це важка втрата для спецпідрозділу», — говорить один із офіцерів Альфи.

Загиблий боєць неодноразово воював у зоні антитерористичної операції в Донбасі, мав безліч нагород за службу. Саме його жертва дозволила врятувати дитину: прийнявши вогонь на себе, бійці змогли вивести його і продовжити операцію. У результаті ватажка угруповання ліквідували.

Загалом за добу затримано сім членів російської ДРГ. Восьмий — ватажок ДРГ — був убитий. Троє із затриманих — громадяни РФ. Інші, включаючи убитого — громадяни України. Прізвища росіян не називаються. Співрозмовники ЛІГА.net обмежилися лише спростуванням попередньої версії про кавказький слід: «Дагестаном там і не пахне». Українська сторона вже повідомила консульство РФ про затримання громадян Росії, підозрюваних у терористичній діяльності. Російська сторона підтвердила інформацію про своїх громадян.

Разом з тим, як стало відомо ЛІГА.net, убитий підозрюваний ватажок ДРГ — 50-річний виходець із Донецька, відомий під іменами Олег Мужчиль і Сергій Аміров. Раніше деякий час він був у Правому секторі, але потім його вигнали з організації. У ПС кажуть, що розірвали з ним будь-які контакти ще влітку. «Він був 100%-м ФСБшником», — стверджують у спецслужбах. Убитий неодноразово приїжджав на територію РФ, використовував три паспорти на різні прізвища.

Керівник апарату глави СБУ Олександр Ткачук розповів, що перед початком операції співробітники мали вивести в безпечне місце дитини. «Терорист відкрив вогонь. У результаті один співробітник отримав поранення, його життю ніщо не загрожує. Інший співробітник отримав смертельне поранення. Лікарі зробили все, що могли, боролися за його життя, але він помер у лікарні», — говорить Ткачук.

Оперативники вилучили велику кількість вибухівки — гранати, бомби, саморобні вибухові пристрої, тротил. Вибухівки вистачило б на кілька масштабних терактів. Офіційно в спецслужбі не говорять про можливі цілі терористів, згадуючи лише епізод 6 грудня з вибухівкою біля Київського суду в Харкові — теракт, якому вдалося запобігти. Однак джерела ЛІГА.net кажуть, що диверсійна група могла планувати вибухи в київському та харківському метрополітені.

Зараз затримані диверсанти дають свідчення слідчим. У слідства є всі підстави підозрювати затриманих у зв’язках з Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу Росії.

Навіщо Кремль це робить

«Російські спецслужби активізують діяльність у мирних містах України, намагаючись показати, що влада не в змозі забезпечити безпеку людей. На прикладі нічної операції ми бачимо, що це не так», — говорить керівник апарату глави СБУ Ткачук. Він визнає, що силовики не розглядають нинішню операцію як успішну — у зв’язку з втратами.

Оперативники кажуть, що уникнути загибелі бійця було можливо, якби було більше часу на планування захоплення. Але оскільки чекати далі було не можна, довелося проводити її у сформованих умовах. «У квартирі була дитина. Це внесло свої корективи в поведінку оперативників. Дитина весь час був поруч з терористами. Наша перша мета була в тому, щоб вивести з-під вогню дитини. Боєць ціною власного життя виконав завдання», — говорять в СБУ.

Російські диверсійні групи з початку року влаштували в Україні кілька десятків терактів різного масштабу. Оперативники контррозвідки кажуть, що росіяни ведуть себе все нахабніше. Однак випадок у київській квартирі навіть на досвідчених бійців справив враження. «Уся квартира була практично перетворена на мінне поле. Можна ненавидіти Україну, можна любити гроші. Але як можна дозволити власній дитині і дружині жити на пороховій бочці?" — запитують бійці.

У загиблого офіцера ЦСО СБУ Альфа Андрія Кузьменка залишилися дружина і двоє неповнолітніх дітей. Найближчим часом із рук президента близькі офіцера отримають останню нагороду — посмертно. Президент Петро Порошенко доручив матеріально забезпечити сім’ю загиблого.

Загиблий боєць ЦСО СБУ Альфа Андрій Кузьменко (фото — Костянтин Лісник)

росія правий сектор ГРУ Альфа спецоперації

Знак гривні
Знак гривні