Рада децентралізувала реєстрацію бізнесу та ГО і прийняла в цілому закон Савченко: День у СІЗО за два

Верховна Рада прийняла один із законів щодо децентралізації – про державну реєстрацію підприємців та громадських формувань.
За прийняття закону 2983 проголосували 247 народних депутатів.

"Суть полягає в тому, щоб перейти від жорсткої бюрократичної вертикалі, яка існує в Мінюсті, до передачі адміністративних функцій на місця", - зазначив голова профільного комітету Віктор Галасюк, - передає з Ради УП.

За словами Гройсмана, цей закон нарешті ліквідує бюрократію у системі адмінпослуг.

"Цей закон поставить крапку у пострадянській маразматичній системі адміністративних послуг. Система, в якій все вирішувалося по блату, буде зруйнована", - заявив спікер.

За словами міністра юстиції, закон дозволить підприємцям отримати інший сервіс й уникнути черг при реєстрації.

Він зазначив, що реформа передає на місця в бюджети майже 1 млрд грн.
Закон надає органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам, банкам повноваження з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

"Закон Савченко"

Крім того, Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроект авторства Надії Савченко, згідно з яким 1 день, проведений у СІЗО, в разі винесення звинувачувального вироку буде рахуватися як 2 дні ув’язнення.

Відповідний проект внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання (№3413) з техніко-юридичними правками підтримали 255 депутатів.

Це перший законопроект, внесений депутатом "Батьківщини" Надією Савченко, яку російська влада незаконно утримає в СІЗО в РФ.
Представляв законопроект його співавтор Іван Крулько. Він заявив, що громадяни не можуть перебувати під вартою до винесення вироку на тих самих підставах, що й засуджені.

Інші депутати зазначали, що законопроект спрямований на гуманізацію законодавства.

Вони констатували, що прокурори і судді часто зловживають своїм правом брати людину під варту, тому люди можуть по 5-6 років перебувати у СІЗО, не маючи вироку і навіть розгляду справи за суттю. На думку прихильників закону, він змусить прокурорів і суддів не зловживати, інакше вони будуть самі покарані.

А депутат Лев Підлісецький із "Самопомочі" припустив, що після ухвалення законопроекту "вбивці будуть менше сидіти в тюрмі" після вироку.
Однак парламентарі підтримали документ, розглянувши його за скороченою процедурою.

законопроект закон Рада реформи бізнес суд

Знак гривні
Знак гривні