Фірташ збирається повернутися в Україну

Олігарх Дмитро Фірташ повертається до України після півторарічного перебування в Австрії, де розглядалася справа про його екстрадицію до США. У Сполучених Штатах бізнесмена звинувачують у корупції, - нагадує Німецька хвиля.

Як повідомив Deutsche Welle прес-секретар Дмитра Фірташа, бізнесмен 2 грудня візьме участь у з'їзді Федерації роботодавців України, яку він очолює. Крім промови Фірташа, на зібранні очікується виступ залучених Фірташем іменитих західних екс-політиків, у тому числі колишнього віце-канцлера Австрії Міхаеля Шпіндельеґґера й екс-прем'єра Польщі Вальдемара Павляка. Колишні політики працюють як радники в ініційованій олігархом "Агенції з модернізації України".

Фірташ уперше з весни минулого року прибуде до України. Протягом року мільярдер очікував у Відні суду щодо екстрадиції до Сполучених Штатів. Наприкінці травня суд заборонив його екстрадицію, не виключивши політичних мотивів американського ордеру на арешт. Утім, наступні півроку Дмитру Фірташу довелося чекати, доки йому видали рішення суду. Тепер йому повернуто закордонний паспорт і він може приїхати до України. Розгляд апеляції австрійської прокуратури на рішення першої інстанції відбудеться наступного року.

Як відомо, Україна - одна з небагатьох країн, до якої з Австрії може виїхати Дмитро Фірташ. Олігарх не може подорожувати до понад ста країн, з якими у Сполучених Штатів підписана угода про екстрадицію.

корупція фірташ сша австрія суд

Знак гривні
Знак гривні