Сьогодні Україна звітує перед ЄС за безвізові реформи. Що ми встигли? (ОГЛЯД)

У вівторок, 24 листопада, у Брюсселі українська делегація представить звіт про виконання плану візової лібералізації, за підсумками якого ЄС ухвалюватиме рішення про скасування віз для громадян України, - передає ВВС.

Переговори європейських високопосадовців та офіційних представників України планували на 10 листопада, проте їх перенесли після того, як Верховна Рада вчасно не проголосувала пакет законів, яких вимагає ЄС як передумову надання безвізового режиму.

Представники ЄС на зустрічі у Брюсселі не матимуть повноважень ухвалювати якісь рішення, проте, як кажуть у дипломатичних колах, передадуть свої висновки до Єврокомісії.

Після цього очікується, що у середині грудня ЄС оприлюднить остаточне рішення про перспективи візового режиму для України.

Парламент впорався

"Ми виконали ключові умови й очікуємо рішення Євросоюзу щодо перспективи впровадження безвізового режиму для українців", - заявив президент Петро Порошенко 21 листопада.

У зверненні він також повідомив, що у переддень другої річниці Євромайдану завершилася ратифікація Угоди про асоціацію України та ЄС всіма 28 членами Євросоюзу.

В рамках підготовки до візової лібералізації Верховна Рада мала ухвалити 13 законів. Більшість із них парламент, попри запеклі суперечки, ухвалив, а президент Порошенко підписав. Серед них закон про гармонізацію із правом Європейського Союзу законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації, зокрема і за ознакою сексуальної орієнтації. Суперечливим також був закон про Національне агентство щодо корупційних активів.

Однак у переліку обов'язкових законів, які мають передувати скасуванню безвізового режиму, є поправки до Конституції про скасування недоторканності депутатів та суддів, а також п’ять законів, які стосуються проблем міграції. Міграційні законопроекти вже ухвалені у першому читанні, очікується, що їх мають затвердити в остаточній редакції.

Але скасування або обмеження недоторканності депутатів парламенту і суддів не може відбутися найближчим часом, зважаючи на передбачені Конституцією і регламентом процедури.

Проте МЗС України вважає, що неухвалення усіх 13-ти законів не стане перепоною для позитивного рішення ЄС.

А голова парламенту Володимир Гройсман 23 листопада заявив, що Україна поки не отримувала зауважень від Єврокомісії щодо "безвізових законів". Натомість, голова Представництва ЄС Ян Томбінський сказав, що Євросоюз зможе висловити свою позицію щодо ухвалених Верховною Радою низки законів, які потрібні для запровадження безвізового режиму з Україною, лише після завершення своєї власної ретельної оцінки.

Загалом, за даними міністерства закордонних справ, Україна повністю виконала 18 рекомендацій ЄС про безвізовий режим. Ще 36 – у процесі реалізації.

Скасування віз стосуватиметься громадян України, які матимуть біометричні паспорти

Можливі терміни

Ще раніше експерти наголошували, що в Угоді про асоціацію України та ЄС не вказуються конкретні терміни, коли безвізовий режим може набути чинності. Проте, згідно із процедурами, після того, як Єврокомісія ухвалить остаточне рішення, потрібні кілька місяців для його імплементації.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін впевнений, що Україна може отримати безвізовий режим з Євросоюзом наприкінці літа – на початку осені 2016 року.

"Абсолютно впевнений, що реально отримати його влітку – на початку осені, але для цього ми реально повинні виконати те, що повинні виконати: ухвалення законів і виконання цих законів”, – заявив він після того, як Верховна Рада ухвалила пакет "безвізових законів".

україна візи реформи Європа

Знак гривні
Знак гривні