Реформи діють. Як Нафтогаз обвалив ціни для промисловості

Нафтогаз вийшов на ринок й обвалив ціни на газ для промисловості на 15%. Приватні трейдери також почали опускати вартість палива для клієнтів.

Про це пише у своїй статті Євген Головатюк, Ліга.

У п'ятницю, 23 жовтня, НАК Нафтогаз України вийшов на ринок газу з новими цінами для промислових споживачів. Запропоновані держхолдингом розцінки виявилися на 12-15% нижчою цін, за якими компанія раніше була зобов'язана продавати свій газ, і на 5-10% нижча, ніж у приватних газових трейдерів.

Тепер, щоб конкурувати з Нафтогазом, приватним газовим компаніям доведеться знижувати свої ціни і переукладати договори зі споживачами.

НАК, у свою чергу, за рахунок зниження вартості газу може відвоювати частину промислового ринку в інших гравців.

Отже, як Нафтогаз обвалив ціни на ринку газу і на скільки знизяться ціни для промспоживачів?

Регулювання

З жовтня набув чинності новий закон про ринок газу, який, по суті, скасував держрегулювання цін на природний газ для промислових підприємств і бюджетних установ (ціни для населення продовжує встановлювати держава. - Ред.).

Раніше граничну вартість газу для цих категорій споживачів встановлювала Національна комісія державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) і ніхто не мав права продавати газ дорожче.

Але якщо приватні газові компанії могли реалізовувати паливо за цінами нижче граничних, то Нафтогазу законодавство забороняло конкурувати на ринку і реалізовувати ресурс дешевше, ніж вирішило НКРЕКУ.

Вже з жовтня кожна газова компанія мала право вирішувати самостійно, за якою ціною продавати газ самим платоспроможним категоріям споживачів - промисловості.

Тим не менш, в цьому місяці Нафтогаз не став знижувати ціни, залишивши їх на рівні 6600 грн / тис. кубометрів (без урахування податків), тобто на рівні вересня, коли регулюванням займалася НКРЕКУ.

З листопада компанія вирішила змінити тактику. 23 жовтня Нафтогаз на своєму офіційному сайті оприлюднив нові ціни на наступний місяць цього року, які по окремих позиціях опинилися на 12-15% нижче власних цін жовтень.

Держхолдинг диференціював ціни залежно від обсягів закупівлі, наявності боргу й умов сплати.

Приміром, великий споживач, який не має заборгованості перед Нафтогазом, за умови передоплати зможе безпосередньо купити газ дешевше на 730 гривень, ніж дрібне підприємство з оплатою після місяця постачання або газовий трейдер для подальшого перепродажу.

"Ми виходили з завдання забезпечити мінімальну, при цьому економічно обгрунтовану, ціну для промислових споживачів", - сказав директор з розвитку бізнесу Нафогаза Юрій Вітренко.

Падіння цін

Нові ціни від Нафтогазу виявилися нижчими, ніж у головних конкурентів холдингу на ринку - приватних газових компаній, повідомили автору матеріалу керівники трьох трейдерів. Щоб зберегти ринок збуту і великих клієнтів, приватним компаніям тепер доведеться знижувати ціни для промспоживачів на 10-15%.

У літній період дисконт приватних компаній від граничної ціни газу, за якою продавав Нафтогаз, досягав 15-20%, - розповів керівник газового трейдера в Полтавській області.

"Восени у зв'язку з підвищенням попиту приватні компанії підвищили ціни, і дисконт знизився до 3-7%, а це 6 100-6 300 гривень/тис. кубометрів, - говорить він. - А в п'ятницю на ринок вийшов Нафтогаз і переукладати договори по 5800 гривень, іншими словами - просто обрушила ринок ".

Нові правила гри на газовому ринку, цілком можуть допомогти Нафтогазу відвоювати частину ринку промислових споживачів, а також перетворитися на потужного ринкового гравця в цьому сегменті, вважає фінансовий директор компанії Карпатигаз Артур Сомов.

"У жовтні приватні компанії продавали природний газ приблизно з дисконтом 100-500 гривень від ціни НКРЕКУ, тобто ринкова ціна знаходилася в межах 6100-6500 гривень, - каже він. - Для приватників, щоб не втратити клієнта, залишається в принципі тільки одне - також знижувати ціни слідом за Нафтогазом ".

Для державного холдингу критично важливо поставляти газ промисловості, у тому числі, щоб покривати збитки від реалізації палива населенню і ТКЕ за пільговими цінами.

Відповідно до звітності за 2014 рік, частка холдингу на оптовому промисловому ринку торгівлі газом склала близько 35% або 5,3 млрд кубометрів, тоді як інші постачальники поставили комерційним споживачам близько 10 млрд кубометрів газу. При цьому в обсязі виручки Нафтогазу від продажу газу на промисловий сегмент припало більше половини (54,4% або 24,7 млрд гривень).

"Ми вийшли з пропозицією, яка відображає наші витрати і нормальну маржу, - говорить Вітренко. - Частина трейдерів у нас теж можуть купити за найнижчою ціною в нашому прейскуранті. Але за умови, що це буде великий обсяг і за передоплатою".

Євген Головатюк

газ Нафтогаз промисловість ціни

Знак гривні
Знак гривні