Швеція приголомшена: На школу напав расист із мечем, перед різаниною він фотографувався з дітьми

Швеція шокована нападом на школу чоловіка із мечем, що стався у містечку Тролльгеттан неподалік Гетерборга. В атаці загинули двоє людей - учитель та учень, ще двоє постраждали, - повідомляє ВВС

Очевидці розповідають, що спершу сприйняли усе як жарт - із чоловіком з мечем і у масці навіть фотографувалися перед тим, як він вчинив різанину

Поліція каже, що підозрює нападника - 21-річного місцевого жителя - у правих поглядах. Він помер у лікарні після того, як його підстрелила поліція.

Детектив Торд Гаральдссон каже, що серед мотивів нападника правоохоронці розглядають расизм, проте деталей він не розкрив.

У школі Тролльгеттана навчається близько 400 дітей у віці від шести до 15 років. Багато дітей, що навчаються тут, - діти іммігрантів.

Напад стався вранці у четвер у кафе школи міста Тролльгеттан, що на заході країни. Учитель загинув на місці, а 17-річний учень помер згодом від поранень у лікарні.

Ще двоє поранених - 15-річний учень і 41-річний вчитель залишаються у лікарні у критичному стані.

Перед тим, як влаштувати різанину, нападник, що був у чорній масці і з мечем, фотографувався із учнями школи - ті думали, що він одягнувся до Гелловіна.

Один із учнів надав фото, на якому нібито зображений нападник, який позує у шкільному коридорі перед тим, як вчинити напад.

Як розповів шведському телебаченню інший школяр, спершу всі сприйняли інцидент як жарт.

"На ньому була маска, чорний одяг, довгий меч", - сказав про нападника очевидець.

Одна з восьмикласниць повідомила шведській газеті Dagens Nyheter, що побачила чоловіка в масці у коридорі, коли була на уроці математики.

"Ми думали, що це гелловінівський жарт... Чоловік був одягнений у чорне і маску", - розповіла вона.

За її словами, їхній учитель вийшов у коридор і спробував зняти цю маску - тоді чоловік напав на нього і зарубав мечем.

"Самітник"

Шведські ЗМІ повідомляють, що профілі нападника у Facebook та Youtube вказують на його прихильність до нацистських поглядів та захоплення Гітлером, а також ворожість до мусульман та мігрантів.

Детектив Гаральдссон повідомив репортерам, що обшук виявив "цікаві" речі у помешканні підозрюваного. Водночас у поліції зазначають, що раніше нападник не потрапляв у поле зору правоохоронців.

"Він був самітником. Грав у відео-ігри, жив у власному світі", - розповів один із його колишніх однокласників щоденній газеті Expressen.

Напади на школи у Швеції стаються вкрай рідко - за останні 20 років зафіксували лише один схожий інцидент.

швеція кримінал расизм трагедія школа

Знак гривні
Знак гривні