МТС-Україна тепер називатиметься Vodafone, але власник все-одно залишається російським

Компанії Vodafone і МТС - російський і британський оператори мобільного зв'язку - домовилися про розширення угоди щодо стратегічного партнерства, яке передбачає спільну роботу на українському ринку, сказано у спільному повідомленні компаній.

Згідно з угодою, МТС працюватиме під брендом і за стандартами Vodafone, - пише ВВС

Оператори також повідомляють, що "в рамках нової угоди вже найближчим часом компанії зможуть приступити до роботи під брендом Vodafone в Україні і запустити цілий спектр технологічно нових сервісів, включаючи послуги, реалізовані на основі 3G технологій".

Крім того, учасники угоди очікують, що "Vodafone відкриє нові можливості для українського ринку і запропонує українським абонентам нові тарифи, а також вигідні пропозиції Vodafone для дзвінків у роумінгу і на міжнародних напрямках".

При цьому "бренд Vodafone не використовуватиметься на територіях на сході країни, не підконтрольних українській владі", сказано в повідомленні.

"Прихід Vodafone – це, без сумніву, найбільш значуща подія для телекомунікаційного ринку України за останні роки. Українці отримають доступ до послуг 3G, якими сьогодні користуються абоненти Vodafone по всьому світу, а впровадження інноваційних технологічних рішень і унікального досвіду Vodafone в Україні дадуть поштовх розвитку цифрової економіки і сприятимуть виходу українського ринку телекомунікацій на якісно новий рівень", - заявив генеральний директор "МТС-Україна" Олег Проживальський.

На розвитку впровадження технології 3G наголосив і директор з розвитку партнерських ринків Vodafone Стефано Гастаута:

"3G-мережа "МТС Україна" відповідає високим міжнародним стандартам, що дозволить забезпечити сильну позицію Vodafone вже на момент виходу на український ринок. Наша більш тісна залученість в бізнес... буде приносити все більші вигоди людям і бізнесу разом із впровадженням 3G послуг і поширенням мобільного інтернету".

"МТС-Україна" отримала ліцензію на надання послуг зв'язку третього покоління 3G наприкінці лютого цього року разом із двома іншими операторами українського ринку мобільного зв'язку - "Київстар" і "Астеліт".
Водночас компанії поки що не повідомляють, як розподілятимуться прибутки від бізнесу в Україні, і яким чином буде оформлена майнова участь Vodafone у діяльності МТС в Україні.

Водночас Financial Times із посиланням на власні джерела пише, що Vodafone не інвестуватиме у МТС, а просто надає право використовувати своє ім'я.

Угоду про ексклюзивне стратегічне партнерство МТС і Vodafone уклали ще в 2008 році. Вона передбачала доступ МТС до портфелю продуктів, послуг та пристроїв Vodafone для масового та корпоративного ринків. МТС також отримала експертну підтримку британського оператора в розробці та запуску нових продуктів на ринку та застосуванні нових технологій.

У 2003 році МТС (ВАТ "Мобільні ТелеСистеми", понад 53% акцій належить АФК "Система") перебрала 100% контроль над першим українським оператором мобільного зв'язку UMC, заснованим у 1992 році.

Влітку 2007 року UMC офіційно оголошує про перехід на новий бренд — МТС, після чого розпочинається масштабна рекламна кампанія, що підтримує запуск нового бренду в Україні. Нині "МТС-Україна" має понад 20 млн абонентів і є другою найбільшою компанією на українському ринку мобільного зв'язку.

Після анексії Криму і початку збройного конфлікту на Донбасі, деякі ЗМІ повідомляли про складності, що виникли у компанії через її сприйняття серед абонентів як російську за походженням.

У пресі також лунали припущення про можливість зміни власника. У лютому 2015 року акції українського мобільного оператора були переоформлені на нідерландську компанію, хоча кінцевим бенефіціарієм при цьому залишилася російська МТС. У компанії пояснювали цей крок пошуком можливостей для залучення фінансування.

Крім Росії та України, МТС працює у Білорусі, Вірменії і Туркменістані.
Vodafone є однією з провідних телекомунікаційних компаній у світі, яка працює у 26 країнах і має партнерські угоди з операторами ще у 55 країнах світу, і має 444 млн абонентів.

мтс технології мобільні бізнес

Знак гривні
Знак гривні