Дискусія: Чому б не зробити ІТ-бізнес в Україні священною коровою?

Поки ми ставили цей текст, у Харкові силовики з невідмого відомства влаштували обшук в офісі ще однієї ІТ-компанії

Хотілося б почути від економістів відповідь/прогноз на таку ідею. Чому б не зробити ІТ-бізнес в Україні священною коровою? - пише у себе в блозі Олександр Іванов, і далі уточнює:

А саме: зробити для ІТ-галузі в Україні нульові податки? До того ж, зробити спрощену систему реєстрації для ІТ-бізнесів, щоб новий ІТ-бізнес можна було б зареєструвати скажімо за 15 хв онлайн. У зв'язку з нульовими податками також зробити максимально спрощену звітність.

Нагадаємо привід:


Чергову IT-компанію обшукали. Як Україна провалює технічну революцію, чому й куди летять "у вирій" сервери

Скажімо, в кінці року подавати звіти, скільки працівників у них працює, можливо інші загальні деталі. Одним словом, зробити ІТ-бізнес недоторканою священною коровою, а не так як зараз - обшуки у великих компаніях, натяки на кількаразове збільшення податків і т.д. Кажуть, що за останній рік з України виїхало більше програмістів, ніж за 10 років перед тим. Не знаю чи це правда, але якщо навіть напівправда - це жахливо.

Тепер чому я так вважаю (як нефахівець), що це спрацює. Перше і найважливіше, ми живемо у час ІТ-революції. Вона ще не завершилася і напевне не завершиться, допоки існуватиме людство. США цю революцію почали і до них стікаються мізки (і гроші) всієї планети. Мабуть немає такого ІТ-шника, який би не мріяв працювати у Кремнієвій долині. Україна має високий рівень розвитку суспільства і разом з тим у нас дешева робоча сила. Тобто, у нас багато програмістів, математиків, інженерів тощо з чудовою освітою, багато добрих університетів, які можуть за необхідності за кілька років подвоїти кількість випускників, які можуть працювати у сфері ІТ. Дешева робоча сила, недоторканість ІТ-бізнесу та нульові податки, велика кількість спеціалістів та великий потенціал зможуть дуже швидко посилити outsorce в Україні, а потім перереєстрацію великих ІТ-компаній в Україні. Що це нам дасть, якщо будуть нульові податки?

1. Необхідність обслуговування ІТ бізнесу залучить значні кошти на покращення та створення інфраструктури та робочих місць.

2. Зарплатня ІТ-шника осідатиме в Україні. Скажімо, нехай за рахунок такої реформи отримаємо +100 000 робочих місць із середньою зарплатнею 2000 доларів на місяць. Тоді за рік лише зарплатні буде надходити більше 2 млрд доларів на рік, які будуть витрачатися в Україні.

3. Збільшення кількості людей середнього класу з усіма позитивними наслідками.

4. Найважливіше: це дозволить інтелектуальному продукту створюватися, осідати і впливати на нашу державу. Як Китай є фабрикою світу, так Україна може стати ІТ-долиною за правильної політики (максимальна відстороненість держави від ІТ-бізнесу і максимальний його захист).

Звичайно, є купа деталей, в яких я не розуміюся. Тому хотілося б почути думку фахівців. Можливо такі варіанти розглядалися в МінЕкономРозвитку?

харків скандал україна IT

Знак гривні
Знак гривні