Як голова ДНР конвертує силу в гроші

Перші особи так званої "ДНР" розпоряджаються особистими арміями в кілька тисяч бійців та отримують прибуток за рахунок відібраних у власників активів, охоронних послуг та гуманітарної допомоги, - пише Інсайдер

Про це йдеться у присвяченому економічної діяльності ватажків бойовиків матеріалі Нової газети, що ґрунтується на інформації від високопоставлених джерел у Москві та Києві, заявах самих "вождів" і даних українських компаній, які втратили контроль над своїми активами на Донбасі.

Так, Олександр Захарченко має в розпорядженні приблизно чотири-п'ять тисяч бійців і контроль над більшою частиною ліквідних активів Донецька та прилеглих міст. Колишні "оплотівці", а нині гвардійці "ДНР", "курують" супермаркети, ресторани і кафе, торгові центри, виступають у якості "даху" ще не закритих виробництв.

Зокрема, структури Захарченка контролюють українську мережу продуктових універсамів "АТБ" (152 магазини на окупованій території), що раніше належали групі дніпропетровських комерсантів. Після створення "ДНР" частина магазинів продовжувала торгувати під колишньою вивіскою, 20 магазинів були перейменовані в "Перший республіканський супермаркет". За даними "АТБ-Маркету", контроль над ними отримала дружина Олександра Захарченко - Наталя.

Також рітейлери згадують сім'ю Захарченка як куратора мережі магазинів "Амстор", що формально належить компанії "Смарт Холдинг" Вадима Новинського та Олександра Вагоровського. Після конфлікту між Новинським і Вагоровським "Амстори" припинили роботу в Україні, але продовжили працювати на території "ДНР". У Новинського звинувачують іншого акціонера у зв'язках з бойовиками.

Як пише газета, перед початком "політичної кар'єри" Захарченко був торговим агентом великого українського виробника курятини "Гаврилівські курчата" в Донецьку. У компанії не стали ні спростовувати, ні підтверджувати робочі зв'язки з Захарченком.

Також оточення Захарченка забезпечує безпеку доставки продовольства з території України і є дані про його причетність до торгівлі бензином на території "ДНР".

Захарченко не став коментувати вищевикладені відомості.

Друга за впливовістю людина в "ДНР" - Олександр Ходаковський - підпорядковує собі від однієї до двох тисяч озброєних бійців бригади "Восток". Підтримує контакти з оточенням Ріната Ахметова: на території "ДНР" продовжують працювати основні підприємства ахметовської групи "СКМ".

Бійці "Востоку" контролюють західні рубежі "ДНР" і мають частку в контрабанді продуктових вантажів, що йдуть з України, складаючи конкуренцію людям Захарченка. Ще вони досі охороняють підприємства Ахметова та стадіон "Донбас Арена".

Донедавна "Восток" забезпечував безпеку альтернативних поставок бензину з України і збут в "ДНР". Зокрема, поставки на АЗС "Паралель", що належать структурам Ахметова. Але після посилення блокади торгівля в мережі "Паралель" була практично припинена.

Також батальйон, за словами волонтерів, супроводжував і забезпечував безпеку гуманітарних вантажів фонду Ріната Ахметова.

Крім того, у сфері інтересів Ходаковського донедавна були ліки, що доставляються з території України. Але через блокаду обсяги лікарських поставок скоротилися в рази.

Ходаковський відмовився коментувати ці дані по телефону.

Голова "Народної ради" "ДНР" Денис Пушилін не має ні власної армії, ні впливових покровителів. За словами співрозмовників видання, Пушилін займався фінансовим супроводом усіх заходів ранньої "ДНР" і замикав на собі більшу частину коштів. Зокрема, на створення мережі проросійських агітаторів у Донецьку, починаючи з зими 2014 року, він отримав кілька десятків мільйонів рублів - на організацію мітингів, закупівлю їжі для активістів, транспорт та обладнання.

Про поточну бізнес-активність Пушиліна відомо мало.

Колишній "міністр оборони" "ДНР" Ігор Гіркін-Стрєлков тепер живе в Росії, де конвертує в гроші свій "репутаційний капітал".

Він створив громадський рух "Новоросія", через який налагоджений збір коштів у рамках, як заявлялося, надання гуманітарної допомоги Донбасу.

Його колишня дружина заявляє, що сам Стрєлков не краде грошей з фонду, але дозволяє це робити іншим. Також, за її словами, Гіркіна щедро винагородили за Слов'янську кампанію.

"Могло йтися про 15 мільйонів рублів", - стверджує Віра Гіркіна.

Прес-секретар Стрєлкова-Гіркіна Анастасія Михайлівська назвала ці твердження брехнею.

донеччина тероризм днр гроші війна

Знак гривні
Знак гривні