Англійський студент викрив мережу кремлівських сайтів пропаганди

Британський студент Лоуренс Александер опублікував результати свого розслідування: як у всесвітній павутині створюється глобальна мережа прокремлівських сайтів.

Використовуючи доступне програмне забезпечення та електронні ресурси, Александер виявив мережу прокремлівських сайтів, створених однією структурою, - повідомляє Радіо Свобода.

Через акаунт Google Analytics під унікальним індексом "UA" Александер вийшов на мережу сайтів, які очорнюють захід і Україну, а також пропагують РФ та Володимира Путіна.

Почавши досліджувати сайт вштабе.рф Александер вийшов на 7 інших сайтів, які управляються однією і тією ж людиною або організацією.

Серед них – whoswho.com.ua, який має своєю метою генерувати компрометуючу інформацію про українських офіційних осіб, у той же час представляючи себе як нібито український проект.

Інший подібний сайт Zanogu.com – сховище мемів, багато з яких мають явно виражений антизахідний характер.

Схожий ресурс – yapatriot.ru, який являє собою спробу дискредитувати російських опозиційних діячів, – просуває антиамериканські і "проасадівські" погляди на події в Сирії.

Найбільш вражаючим виявилося присутність у цьому списку Material Evidence, інтернет-сайту, присвяченого пересувній фотовиставці, організованій з безсумнівною участю прокремлівських сил.

З цього списку сайт news-region.ru був також пов'язаний з іншим акаунтом у Google Analytics: UA-53159797. Цей акаунт, у свою чергу, асоційований з іншою групою, яка налічує 19 прокремлівських сайтів.

Подальше дослідження цих інтернет-сторінок виявило ще три акаунта в Analytics і додаткові сайти, пов'язані з ними.

Таким чином студент вийшов на більш ніж 30 сайтів кремлівської пропаганди, які управляються однією структурою. Також Александер виявив сайти, які знаходяться на стадії створення.

Крім сайтів, Александер зміг виявити реальних людей, які стоять за кремлівськими сайтами. За даними дослідження, Микита Подгорний стоїть за створенням мережі прокремлівський сайтів.

Особливо примітно те, що ім'я Подгорного називається у списку співробітників петербурзького агентства "Інтернет дослідження", прокремлівської "ферми тролів", яка згадується в численних новинах і журналістських розслідуваннях.

боти кремель росія пропаганда фейсбук

Знак гривні
Знак гривні