10 фактів про нового президента Польщі Анджея Дуду

Згідно з результатами екзит-полів, наступним президентом Польщі стане Анджей Дуда, представник партії Право і справедливість. У другому турі президентських виборів він переміг діючого главу держави Броніслава Коморовського. До цьогорічної президентської кампанії Дуда не був відомим політиком. Для багатьох польських та закордонних коментаторів його перемога у першому турі стала сенсацією. Ми ж пропонуємо кілька фактів з біографії нового польського лідера від Польського Радіо.

1. Анджей Себастіан Дуда буде одним із наймолодших президентів Польщі — нещодавно йому виповнилося 43 роки. Молодшим від нього на момент обрання головою польської держави був лише Алєксандер Кваснєвський у 1995-му, йому тоді виповнилося 41.

Анджей Дуда

2. Політик виховався у родині науковців — його батьки є професорами технічних та хімічних наук. Дуда одружений, його дружина Аґата є вчителькою німецької мови. Має доньку — Кінґу.

3. Дуда походить з Кракова. У дитинстві належав до організації польських скаутів, а фактично піонрерів — гарцерів. Закінчив юридичний факультет найстарішого у Польщі Яґєллонського університету, у 2005-му захистив докторську дисертацію.

4. Вже 10 років Анджей Дуда пов’язаний з право-консервативною партією Право і справедливість. У 2006-2007 роках працював керівником департаменту у Міністерстві юстиції, у 2007-2010 — в канцелярії президента Лєха Качинського.

Пізніше обирався депутатом Сейму, на даний момент є депутатом Європейського парламенту (ЄП) від Права і справедливості. В ЄП працює у Юридичному комітеті та Комітеті внутрішнього ринку і охорони споживачів. 5. У 2010-му Дуда балотувався на посаду мера Кракова, але зайняв лише 3-е місце з результатом 22%.

6. Кандидатура Дуди на посаду президента Польщі була обрана конвентом Права і справедливості замість глави партії Ярослава Качинського, який протягом останніх років мав значний негативний рейтинг під час соцопитувань.

Експерти початково прогнозували, що Дуда потрібний Качинському лише для того, аби підготувати ґрунт для парламентських виборів, які відбудуться восени. До середини березня соцопитування показували, що Броніслав Коморовський здобуде перемогу вже у першому турі.

Дуді ж допомогли вдалий вибір піарників, активна кампанія у соціальних мережах, динамічний графік зустрічей з виборцями та загальна втома польського суспільства від правлячої Громадянської платформи.

7. Ключові пункти президентської програми Дуди: допомога для родин з дітьми, перегляд пенсійної реформи (пенсійний вік у Польщі піднесено до 67 років), розміщення постійних баз НАТО у Польщі, рестрикційний підхід до питання легалізації партнерських відносин та дофінансування штучного запліднення.

Гарцер (піонер) Дуда в дитинстві

8. Під час кампанії Анджей Дуда один раз згадав, що Польща може розглянути відправку своїх військ до України, однак пізніше кілька разів заперечував таку можливість. Загалом, Дуда підтримує європейський курс Києва, збирається допомагати Україні у проведенні реформ та планує збільшити роль Польщі у східній політиці ЄС.

9. Новий президент розмовляє англійською та любить гірськолижний спорт.

10. Домашній улюбленець Дуди тхір Фредзя. Фото тваринки політик під час виборчої кампанії розмістив на Твіттері.

польща дуда

Знак гривні
Знак гривні