Правий сектор відпустив частину волонтерів. Один з них: ми - цапи-відбувайли за конфлікт у самому ПС

Двох із чотирьох волонтерів-медиків, яких близько 5 діб незаконно утримували на базі "Правого сектору" у Дніпропетровській області, вже випустили.

Про це повідомляє родичка одного з утримуваних Ольга Демчук у своєму Facebook.

"Сергія та Ігоря випустили, за ними вислали машину, потрібні гроші на бензин. Нам треба зібрати 4000 грн.", - написала вона у соцмережі.

"Саша Корнійчук ще в полоні", - додала жінка.

Вона також анонсувала, що Сергій Супрун буде збирати прес-конференцію, де розповість про все, що з ним відбулося.

Один із волонтерів-медиків Ігор Холодило (позивний "Дайвер"), якого п’ять діб незаконно тримали на базі ДУК "Правий сектор", заявив, що у нього забрали особисті речі, серед яких - офіційно виданий автомат.

Про подробиці свого перебування у полоні чоловік розповів ексклюзивно для INSIDER.

Холодило займається евакуацією поранених у Станиці Луганській (у 17-й танкової бригади). Каже, що, на прохання начмеда ДУК ПС Яни Зінкевич, тренував групу "Госпітальєрів", яка приїхала туди в якості підкріплення. Однак, за його словами, двоє людей виявилися не підходящими: один пішов у запій, а інший був дуже недисциплінованим.

"Тому Зінкевич попросила мене повернути їх на базу. Я приїхав у понеділок увечері (27.04) на базу і привіз цих козаків, а у вівторок уранці (28.04) сталася ця подія. Тобто прибігли озброєні люди в масках, які представилися контррозвідкою "Правого сектору", скрутили тощо", - розповідає волонтер.

"Поки був на базі, то тримали в кімнаті з охороною. А вже ввечері мене завантажили за компанію з двома товаришами у "швидку", одягнули чорні балаклави, закрутили скотчем руки і відправили, наскільки мені пояснили, на 5-ту базу ДУК ПС у Запорізькій області", - пригадує медик.

Говорить, що з ними в машині були озброєні люди: "Їх розізлило те, що я проявив непокору, ставив зайві питання. Хоча я лише запитував, хто ви такі і що робите".

"Привезли у спеціально обладнану камеру в підвалі одного з гуртожитків. Перший день жили утрьох в камері без ліжок. Спали на матрацах, карематах і кількох ковдрах. Принципово ми не їли, а тільки пили воду. Згодом ліжка принесли і спальники. Ще двоє моїх колег, очевидно, були в одиночних камерах", - повідомив Холодило.

Він також розповів, що коли його відпускали, то дуже вибачалися.

"Коли випускали, завели в якусь кімнату, де сидів молодий хлопець і просив вибачення. Каже, ми розуміємо, що ви у цій історії випадково, опинившись у непотрібному місці в непотрібний час. Запитую, це все, що ви можете сказати? У відповідь чую: "Ви ж розумієте, що це війна". Кажу: "Де тут війна у Запорізькій області?.." Оце вам уся люстрація", - каже медик.

Чоловік також назвав своє розуміння причин такої поведінки бійців "ПС".

"Є якийсь внутрішній конфлікт у структурі "Правого сектору", і просто було намагання знайти якихось "цапів-відбувайлів", на яких можна було б вказати пальцем, що це вони. Мені вони казали, що, мовляв, ви всього не знаєте, ми дослідили якісь матеріали, це якась там глобальна змова, щоб розвалити медичну службу, а в подальшому і "Правий сектор", - зазначив він.

Холодило також повідомив, що автомобіль йому віддали, але забрали всі особисті речі.

"Доки я був у полоні, Яна Зінкевич прислала якогось Славіка, і всі мої особисті речі, включаючи зброю, забрали з Теплого, де знаходяться "Госпітальєри". Нам видається один автомат на підрозділ для самозахисту: офіційно на 30 днів, яким ми можемо користуватися лише в зоні АТО", - пояснив волонтер.

Каже, що обов'язково планує подати заяву в міліцію щодо цього інциденту.

"Мене просто вибачення не влаштують. Я значну кількість часу витратив на те, щоб підготувати людей, розуміючи, що "Госпітальєри" багато зробили на передовій. І тут з'являється якась контррозвідка, в’яже руки, одягає балаклаву, утримує кілька днів, а потім каже, вибачте, ви потрапили не в те місце і не в той час", - обурюється чоловік.

Крім того, він зауважив, що йому нічого не відомо про яку-небудь схему з незаконним обігом наркотиків у медичній частині ДУК ПС.

скандал правий сектор кримінал

Знак гривні
Знак гривні