Мінсоцполітики: оприлюднити імена отримувачів субсидій у їхніх під'їздах, скасувати всі спецпенсії

Міністерство соціальної політики має намір публікувати імена громадян, які отримують житлові субсидії. Про це в ефірі телекомпанії "5 канал" повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко.

"Ми знайдемо форму, як, наприклад, на будинку повісити інформацію, хто в цьому будинку отримує субсидію", - сказав він.

Розенко зазначив, що в такий спосіб самі сусіди звернуть увагу на можливу невідповідність реального рівня життя й необхідності отримання субсидії.

"Це буде публічний аудит за тим, хто реально отримав субсидії", - наголосив міністр.

З його слів, згоду на публікацію своїх імен громадяни дають при заповненні заяви на отримання субсидії.

Крім того, уряд пропонує повністю відмовитися від спецпенсій.

Цього тижня на засіданні Уряду буде презентована нова модель пенсійної реформи, яку внесе Уряд до Верховної Ради. Про це повідомив Міністр соціальної політики Павло Розенко в ефірі «5 каналу».

«Це абсолютно нові принципи, - сказав Міністр. – Насамперед – це відмова від системи спеціальних пенсій. Не буде більше ВІП-пенсіонерів. Ми пропонуємо, щоб для всіх категорій громадян пенсія нараховувалася за єдиною формулою».
«По-друге, передбачається, щоб з 1 січня 2017 року вступила в дію накопичувальна система – другий рівень пенсійного страхування. Сьогодні пенсійна система стоїть на «одній нозі» - солідарній системі, яка вже не витримує жодної критики і не задовольняє нікого. Наша принципова позиція полягає в тому, що українець повинен отримувати пенсію не з одного джерела, як зараз, а з трьох джерел – солідарної системи, як сьогодні, накопичувальної системи і недержавного пенсійного страхування», - заявив Павло Розенко.
За словами глави Мінсоцполітики, «це буде справді серйозна реформа пенсійного страхування. І ми хотіли б, щоб Верховна Рада якнайшвидше розглянула відповідний законопроект, який внесе Уряд, і дала сигнал усім громадянам України про те, що ми запроваджуємо нові принципи пенсійного забезпечення».

«Водночас це буде дуже потужний сигнал до розвитку економіки, - переконаний Міністр. – За рахунок накопичувальної системи економіка отримує додаткові кошти для свого розвитку. Накопичувальна система – це не система проїдання, коли ми сплачуємо свої внески, і вони відразу проїдаються. У накопичувальній системі наші гроші вкладаються в національну економіку і працюють у нашій же економіці».

«Наша ініціатива стане проривним моментом, який, по-перше, гарантує молодим і середнього віку українцям, що їхня пенсія буде достойною. По-друге, ми запроваджуємо справжній принцип соціальної справедливості», - переконаний Павло Розенко

«Ми хочемо відродити довіру до пенсійної системи. Оскільки сьогодні незрозуміло, чому, скажімо, приватний підприємець має платити внесок до Пенсійного фонду. Адже він отримає пенсію в розмірі 45 відсотків своєї заробітної платні. А чиновник, сплачуючи такі ж внески, ще донедавна отримував 90 відсотків від своєї зарплатні. От що треба прибирати. І тоді довіра до пенсійної системи зростатиме», - заявив Міністр соціальної політики.

Він переконаний, що цей крок відкриє можливість для детінізації зарплат. «Це дасть нам шанс для розвитку країни»,- зазначив Павло Розенко.

плани соціалка реформи

Знак гривні
Знак гривні