Майдан Тахрір, Війна на три букви, Гудбай, імперіє. Найочікуваніші прем'єри Арсеналу

22 квітня відкривається міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал, який організовано в Мистецькому Арсеналі. 500 книжкових подій, 150 видавців, учасники з 12 країн. Щоб не загубитись у морі новинок, "УП. Життя" сфокусувалася на кількох прем’єрах.

Цей список не є вичерпним переліком цікавих новинок. Їх справді дуже багато. Подивіться самі – в програмі фестивалю.

"Майдан Тахрір. У пошуках втраченої революції". Наталя Гуменюк

(видавництво "Політична критика")

Наталя Гуменюк – відома журналістка-міжнародниця, ведуча та співзасновниця "Громадського телебачення" та очільниця проекту "Hromadske International". Вона одна з небагатьох українських журналістів має досвід особистого пізнання досвіду країн "арабської весни" на Близькому Сході.

Її погляд на цей сюжет вирізняється тим, що в ньому відсутні штампи та поділ на чорно-білий світ "мусульман-фундаменталістів" і "лібералів-революціонерів". Її книжка – про те, що відбувається в країні, де відбулася революція, але вже після того, як революція закінчилася, і після того, як камери світових медіа поїхали з країни. Наталя Гуменюк зосереджується на тому, що поза фокусом.

Йорданія, Іран, Єгипет, Туніс, Палестина, Сирія, Ірак, Туреччина. Всі вони, як і їхній досвід "до", "під час" та "після", дуже цікаво резонують з українським досвідом. "Майдан Тахрір" - це не книжка про Україну, але і пор Україну теж.

Останній розділ "Майдану Тахрір" - про повернення до України. Та початок нової революції. Але це вже інша історія.

Під час Книжкового Арсеналу презентація цієї книжки відбудеться в четвер 23 квітня о 18.00

"Война на три буквы". Катерина Сергацкова та Артем Чапай

(видавництво "Фоліо")

Повна назва цієї книжки – "Война на три буквы. Между внутренним конфликтом и внешним вмешательством. Хроника противостояния в репортажах и свидетельствах очевидцев".

Під обкладинкою – репортажі Катерини Сергацкової та Артема Чапая, що описують реальність з 22 лютого 2014 року до початку 2015 року. Раніше ці тексти публікувалися в "Українській правді", Colta.ru, Insider, Сноб.ru, "Фокусі".

Окрема книжка, як і всі подібні видавничі пригоди – це боротьба з короткою тривалістю життя журналістських текстів і вочевидь спроба бодай трохи зафіксувати реальність навколо себе. За словами авторів, у центрі їхньої уваги – анексія Криму, трагедія в травні 2014 року в Одесі, початок війни на Донбасі.

Центральна метафора Катерини Сергацкової та Артема Чапая – три літери "АТО" як своєрідний змінник, аватар того-що-не-можна-називати, тобто війни.

Під час Книжкового Арсеналу презентація цієї книжки відбудеться в четвер 23 квітня о 16.00 в Кінозалі.

"Гудбай, Імперіє. Книга інтерв’ю з Кахою Бендукідзе". Володимир Федорін

("Видавництво Старого Лева")

В Україні продовжується тренд книжок із довгими інтерв’ю одного героя. Його почав, здається, Мустафа Найєм розмовою з Юрієм Луценком про тюремне життя, що вийшла окремою книжкою у видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га").

Наступний у списку – Володимир Федорін, колишній головний редактор "Forbes Україна", і його розмови з Кахою Бендукідзе.

Книжка дозволяє разом із автором мандрувати коридорами пам’яті від 2009 до 2014 року, згадувати цікаві епізоди та анекдоти, а також – вслухатися в голос Кахи Бендукідзе, головного героя. Деякі діалоги вже були опубліковані, але книжка в саме такому вигляді є результатом роботи з систематизації та перекладу. Просто про складне. Та прощання з колоніальним спадком.

Під час Книжкового Арсеналу презентація цієї книжки відбудеться в суботу 25 квітня о 13.00 в залі "Папір".

Більше очікуваних прем'єр, плюс тридцять очікуваних подій Книжкового арсеналу.

культура книжка книги київ

Знак гривні
Знак гривні