Демчишин: Ахметов хоче, щоб все було як раніше, щоб міністр був свій

Компанія Ріната Ахметова ДТЕК відмовляється розкривати собівартість видобутку вугілля.

Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин розповів в інтерв'ю "Українській правді".

"Ключова проблема в тому, що в ДТЕК весь заробіток саме на вугіллі - там, де у компанії фактична монополія. Де легко ці гроші сховати.
Адже у вугільній галузі мало хто розбирається. Більш того, знають тільки, що є державні шахти, які видобувають дороге вугілля. А те, що Рінат Ахметов свого часу приватизував найкращі шахти - не знають", - говорить Демчишин.
На уточнююче питання, чи є претензії до того, як активи ДПЕК були свого часу приватизовані, міністр відповів:
"Ну, ми можемо повернутися в історію, подивитися, як ДТЕК завойовував свої активи, при якій владі, яким це чином робилося... Так, компанія інвестувала в куплені або взяті в оренду у держави компанії багато коштів. Але в підсумку вона зросла до монополіста".
"А держава повинна монополії контролювати. Просто раніше цього ніхто не робив. Насправді монополіста жорстко контролюють у будь-якій країні. У деяких - монополіям наказують продати частину активів, в інших країнах - визначають рівень прибутковості. Протягом останніх шести місяців ми обговорювали бачення стратегії розвитку галузі та компанії (ДТЕК) роль в цьому. Більше того, неодноразово пропонували вибрати пріоритетний варіант контролю монополії ", - зазначає Демчишин.

За його словами, в компанії Ахметова не хочуть йти на зустріч:

"... вони так не хочуть. Вони хочуть, щоб все було, як раніше: коли можна призначити лояльного міністра і керівника НКРЕ - а ті брали б вигідні компанії рішення", - сказав міністр.

ахметов енергетика монополія вугілля

Знак гривні
Знак гривні