Олланд і Меркель поїхали до Путіна, щоб США не озброїли Україну – The Guardian

Західні дипломати вважають, що Меркель не поїхала б в Москву, якби вона не була впевнена, що Путін готовий домовлятися.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель разом з президентом Франції Франсуа Олландом несподівано вирушили в Росію домовлятися про мир в Донбасі. Для німецького лідера це перший візит в Москву, відколи російська армія анексувала Крим і влаштувала війну на Сході України.

Про це сьогодні пише The Guardian, підкреслюючи, що Меркель і Олланд вчора були в Києві. В цей же день в українській столиці з президентом Петром Порошенком зустрічався і держсекретар США Джон Керрі. Він пообіцяв Україні підтримку США і розповів, що президент Барак Обама скоро прийме рішення щодо передачі оборонного озброєння українській армії.

Оглядач звертає увагу на те, що і Меркель, і Олланд не підтримують ідею озброювати українців, яку дуже серйозно обговорюють і підтримують у Вашингтоні.

"Європейські дипломати і чиновники кажуть, що американські наміри озброїти Україну підштовхують росіян і європейців до дипломатичного вирішення, оскільки обидві сторони хочуть уникнути постачання зброї і участі США у вирішенні конфлікту", - йдеться в статті.

Читайте также: Путін пропонував Меркель вирішити конфлікт в Україні за "чеченським" сценарієм - FT
Німецькі дипломати у Вашингтоні стривожені обговоренням можливості передачі Україні зброї. Вони запевняють, що Меркель не поїхала б в Москву, якби не знала, що Путін зараз точно готовий домовлятися.

"Вона не поїхала туди просто так", - вважає посол Пітер Віттіг.

В цей же час в Україні теж з підозрою ставляться до поїздки Меркель і Олланда. Зокрема, стривожений прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який зауважує, що Держсекретар США Джон Керрі не поїхав у Москву разом з німецькими і французькими лідерами. Так само там не буде представників України. На його думку, в переговорах щодо миру повинні брати участь всі сторони.

Вчора лідери Німеччини і Франції провели переговори з президентом України. Однак ввечері Олланд і Меркель покинули адміністрацію президента без коментарів. Американське видання New York Times писало, що Путін запропонував Меркель і Олланду придністровський варіант для України. У свою чергу, Державний секретар США Джон Керрі повідомив, що президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель отримали пропозиції від президента РФ Володимира Путіна по Україні і приготували свої.

За матеріалами: DT.UA

меркель оланд переговори

Знак гривні
Знак гривні