У Донецьку знову нелюдський парад полонених (ФОТО)

Правозахисні організації засудили так званий "парад військовополонених", який бойовики провели в четвер у Донецьку.
В Human Rights Watch кажуть, що такого робити не можна.

"Подивився відео з полоненими українськими солдатами, яких били, і провели парадом до місця атаки на автобус. Погано: таке не можна робити, таке не можна показувати", - написав в Twitter медіа-директор Human Rights Watch у Європі Ендрю Стройхлейн.

В Amnesty International назвали це порушенням міжнародного гуманітарного права.

"Це жорстоке поводження з полоненими. Ми, як правозахисна організація, засуджуємо такі дії, як і обстріл тролейбуса в Донецьку, під час якого загинули цивільні", - розповіла ВВС Україна директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

За її словами, такі дії є порушенням норм міжнародного гуманітарного права і вони повинні розслідуватися оперативно і незалежно.

Очільник Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав так званий "марш" злочином.

"Так не можна поводитись з жодними людьми, хоч з полоненими, хоч не з полоненими, це образа гідності, брутальне порушення прав людини, і це - злочин", - зазначив в коментарі ВВС Україна пан Захаров.

Побиття і приниження

Сепаратисти в четвер провели близько двох десятків людей вулицями Донецька. Полонені, яких переважно захопили у Донецькому аеропорту, були одягнені у цивільний подертий одяг.

На оприлюдненому бойовиками відео видно, що багато-хто з них шкутильгав. У полонених було видно сліди побиття й закривавлених перев'язок.

Ходу супроводжували журналісти. Під час "маршу" до полонених підходили люди, вигукували образи, лаяли і били. "Навіщо ви тут, щоб вбивати нас?", - кричала жінка похилого віку.

Їх привели на місце ранкового обстрілу, внаслідок якого загинули щонайменше семеро людей.

Наприкінці ходи полонених змусили стати на коліна й вибачатися. Потім їх завантажили у машину.

До полонених підійшов званий голова самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко. "Ви не уявляєте, куди ви прийшли, і навіть не уявляєте, що ми можемо з вами зробити", – сказав він.

Перед цим Олександр Захарченко звернувся до натовпу людей у Донецьку і просив їх "не вбивати кіборгів" і пообіцяв також привезти і показати людям їхнього командира.

В останні дні були оприлюднені кілька десятків відео з українськими полоненим. На одному з них бойовики примушують їх голосно говорити імена і називати населені пункти, звідки вони родом.

Також в четвер до місця обстрілу тролейбуса привезли полоненого українського військового, командира одного з батальйонів, який браву участь в бойових діях в аеропорту Донецького. На відео видно, як натовп б’є чоловіка. Жінки і чоловіки лаються, переслідують його і штовхають.
Крім того, 21 січня телеканал LifeNews опублікував відео, в якому журналіст спілкується з пораненими українськими полоненими.

Перев'язаних, з явними ранами вояків довго і детально на камеру розпитують, до складу яких підрозділів вони входять, що вони робили поблизу аеропорту, які отримували накази і що бачили навколо.

В ОБСЄ заявили, що цей сюжет порушує етичні стандарти медіа і назвали його неприйнятним.

донеччина фашизм тероризм

Знак гривні
Знак гривні