Як нам не стати Назгулами: виїзд із непідконтрольних територій практично заблоковано

Якщо це рішення справді діятиме - воно вдарить більше по невинних людях, ніж по можливих диверсантах.

"Відсьогодні по суті заблоковано виїзд з непідконтрольних територій на Донбасі. Виїзд лише за перепустками, які робити 10 днів і лише в 4 містах на україніській території, - пише журналістка Громадського Наталія Гуменюк. -

Самих бланків-перепусток толком немає - "десь", але мало хто їх бачив. Процедура є, але вона справді складна, а перепустки почали робити куди пізніше, аніж за 10 днів до закриття руху.

Це означає, що волонтери не доїжджають, а люди не можуть виїхати.

Не лише до родичів, це не лише розірвані сім'ї, це ті, хто хотів би евакуюватися через посилення обстрілів, (як от сьогодні не пропустили автобус зі Стаханова.).

На низовому рівні це рішення виглядає нереалістичним, адже рубіж неймовірно довгий, тому ті, хто треба за гроші чи як завгодно перетинатимуть новостворений "кордон".

Я вже не маю сил пояснювати, як складно буде переміщатися людям, які, наприклад, живуть у Трьохізбенці, щоб доїхати і доглядати за хворими у психдиспансері у сусідньому Слов'яносербську - тільки через Станицю.

Ми з приятелем якось говорили про сприйняття "тут ельфи, там - орки". Але це не найстрашніше. Страшно від іншого: там, у Толкієна були ще й Назгули - ті, хто не витримав випробування владою, використовуючи її лише на власну користь.

Особливість нашого часу в тому, що йдеться геть не про "владу", як політиків, це звинувачення не на їхню адресу.

Від 21 лютого 2014 - ми і є влада, як і пишеться в конституції - "джерело влади - народ". Подібні практики: припинення соцвипал і пенсій, перепустки - і є владою на свою користь за рахунок інших.

Тому я справді боюся, щоб ми через бездіяльність, незнання і розгубленість можемо перетвортися на них, назгулів, використовуючи владу для себе за рахунок інших, думаючи, що "їхні" проблеми нас не стосуються, особливо коли виникають через владу,а значить нас.

Те, що відбулося сьогодні мені важко осягнути."

Репортаж: Прикордоння: в’їзд за перепусткою

донеччина луганщина АТО

Знак гривні
Знак гривні