Уряд знову закладає в бюджет нереалістичні показники (ІНФОГРАФІКА)

Міністерство фінансів України розраховує на стрімке зростання доходів бюджету. Сподіваються на диво?

Державне казначейство прозвітувало про результати 2014 року. Доходи центрального бюджету зросли на 7.2% (план +11.4% на рік). Недовиконання по доходам 36.3 млрд грн. Навіть такий скромний результат став наслідком низького відшкодування ПДВ експортерам (відшкодували всього 84% від плану), а також прямої бюджетної підтримки від ЄС (близько 14 млрд грн відповідно до нашої оцінки). Без таких «невеликих хитрощів» результат був би набагато гіршим.

Проте, фактично провальний бюджет 2014-го року не додав адекватності нашим урядовцям, - пише Ціна держави. Невідомо з яких причин Мінфін запланував ріст доходів бюджету більше 20% р/р (якщо не рахувати підтримку НБУ).

Урядовці говорять про підвищення податків та про детінізацію економіки, однак… нагадуємо, що детінізація економіки, звично, відображається на таких основних показниках як ВВП та його ріст.

Однак, чомусь, плануючи детінізацію Мінфін не очікує реального зростання ВВП (прогноз -4.5%) і навіть у номінальному виразі розраховує на ріст ВВП (основна податкова база) всього на 11%. Звідки буде наповнюватись бюджет – загадка. Складається враження, що Мінфін робить ставку на диво.

економіка популізм україна

Знак гривні
Знак гривні