Уряд знову намагається провести законопроекти через Раду пакетом, тобто без обговорення

Яценюк закликає Раду прийняти завтра в першому читанні 15 законів з "бюджетного пакету". Загалом у такому пакеті 41 законопроект.

Як інформують "Українські Новини", про це він сказав на засіданні Кабміну.

"На найближчому засіданні парламенту ми повинні прийняти 1 пакет з 15 законів у першому читанні. За тими законами, де не буде розбіжностей, звертаюся до членів парламенту, щоб комітети відразу запропонували прийняти їх в першому і в другому читанні, і в цілому", - сказав він.

Проблема в тому, що ні депутати, ні громадськість не зможуть законопроекти перед голосуванням не те що проаалізувати, а навіть прочитати. І навіть, якщо наміри уряду самі благородні, диявол, як відомо криється в деталях, і щоб його виловити потрібен аналіз законів, критика і дискусія. Закони прив'язані до Бюджету і це створює додатковий тиск на депутатів. Адже Бюджет потрібно приймати до Нового року. Можна було б зрозуміти уряд, аби у ВР сиділи виключно противники реформ, але там реформаторська більшість. Таке відтягування до останнього моменту, як і "пакетне" голосування стандартна практика минулого режиму, коли Янукович хотів просунути шкідливі закони.

Якщо усі законопроекти голосувати "пакетом", то парламент і не потрібен, достатньо наради керівників фракцій. Функція парламенту детальне обговорення законів. Депутати поступили б мудро, аби попри тиск Яценюка і його риторику відмовилися голосувати за "пакет" і детально розглянули кожен законопроект. Для цього потрібно прийняти тимчасовий Бюджет, а після прийняття реформаторських законів внести до нього зміни.

яценюк політика

Знак гривні
Знак гривні