Голодна смерть у народній республіці: Гуманітарна катастрофа в ДНР-ЛНР

Сергій К, волонтер і організатор безкоштовних їдалень для бідних, недавно вимушений тікати з Донецька на звільнені території через те, що його ім'я в ДНР занесли в «розстрільний список», повідомив, що в Кіровському від голоду померли семеро осіб, в Сніжному - п'ять, а в Червонопартизанську Луганської області - 68 осіб.

Причому, за спостереженнями місцевих, тіла померлих перевозять по місту на санях, бо іншого засобу для переміщення мерців там немає. Похмура така картина пізнього Середньовіччя.

Все це описує Катерина Сергацкова у своєму репортажі "Голодна смерть у народній республіці".

Смерті не реєструються: Померлих від дистрофії записують як померлих від серцевих нападів.

Побічно це підтверджують, до речі, повідомлення колишнього «міністра оборони ДНР» Ігоря Стрєлкова.

Наприклад, він пише: «У Донецькій і Луганській республіках багато продовольства. Але у людей похилого віку та інвалідів (та й не тільки у них) абсолютно немає грошей, щоб його купувати. На жаль, владі на це глибоко наплювати, інакше вона б уже давно організували видачу продовольства за картками. Годі збагнути, що люди вмирають від голоду при набитих провізією магазинах. Сьогодні мені доповіли, що в Донецьку кількість офіційно зареєстрованих смертей від дистрофії перевищила 20 осіб. У Луганській області, як передають, справи не кращі».

Мої джерела малюють дещо відмінну від Стрілківської картину. У селі Нетайлове, яке знаходиться в двадцяти кілометрах від донецького аеропорту, де вже третій місяць йдуть бої, залишилося жити близько трьохсот чоловік. Оскільки село періодично обстрілюється, то там майже нічого не функціонує. Школа закрита (деякий час тому її зруйнувало снарядами), їжу зрідка підвозять заповзятливі місцеві, а хліб надходить раз на чотири дні. Оскільки ця територія не вважається окупованою, то зареєстровані там жителі не можуть отримати від української влади статус тимчасових переселенців, щоб залишити небезпечний район. Гуманітарні організації про них теж не піклуються: роботи вистачає і у звільнених районах області, де обстрілів немає.

Нещодавно, каже мешканка Нетайлове Марина, в сусіднє село привезли дві тисячі продуктових наборів, але роздавали їх не адресно тим, хто потребує, а всім підряд. У підсумку нетайлівци, як і багато інших, на роздачу не встигли. Але голоду при цьому в селі немає: фермери діляться один з одним запасами їжі, і, говорить Марина, на найближчий час цього вистачить - «виживемо, не дочекаєтеся».

По-справжньому ж голодують у віддалених районах Донецької і майже у всіх окупованих містах Луганської області. Там російської гуманітарної допомоги не бачили зовсім.

«Найбільше страждають зараз місця навколо Луганська, - розповідає волонтер А. - Це селища Ювілейний, Новосвітлівка, Хрящувате, Металіст - там руйнування страшні. Люди топлять печі вже плодовими деревами. І собак усіх поїли».

Детальніше - в повному репортажі Сергацкової.

донеччина люди луганщина сепаратизм катастрофа

Знак гривні
Знак гривні