Чому відбувається черговий бунт чорношкірих у США (+ФОТО, ВІДЕО)

Америка вже півстоліття проходить через подібні бунти з подібних причин - з останніх і найбільш нашумілих варто згадати хоча б Лос-Анжелес 1992 року.

Нинішні бунти почалися ще в серпні - 9 серпня в місті Фергюсон, штат Міссурі, 28-літній білий поліцейський Деррен Вілсон застрелив 18-літнього чорношкірого Майкла Брауна.

За даними слідства, Майкл був беззбройний, доти не мав приводів у поліцію. Вілсон вистрелив у нього більш ніж один раз.

Відповідно до джерела в поліції міста, Браун підозрювався у пограбуванні, скоєному за кілька хвилин до інциденту, хоча первинний контакт між ним і Вілсоном не був пов'язаний з цим пограбуванням.

Вілсон служив чотири роки в Департаменті поліції Фергюсона, два роки в іншому відділі місцевої поліції, дисциплінарних стягнень не має.

Після цього в місті почалися як мирні протести, так і насильницькі дії. Поліція ввела комендантську годину.

Протести затихли - але нова хвиля почалася 24 листопада, коли суд присяжних відмовився висунути звинувачення поліцейському.

Витяг з прямих ефірів Vice News:

Після двох ночей бунтів та посилення заходів безпеки, зараз бунт у Фергюсоні затих - але протести ширяться вже цілими Сполученими Штатами. Так, у Сіеттлі та Лос-Анжелесі протестувальники - вже люди різних рас - блокували трафік.

Джерела: Ройтерс, Бі-Бі-Сі.

HANDS UP DON'T SHOOT: "Руки вгору! - Не стріляй!". За даними свідка, такий короткий діалог відбувся перш ніж Вілсон застрелив Брауна. Тепер це стало гаслом протестів:

фергюсон бунт протест сша самоорганізація браун

Знак гривні
Знак гривні