Стратегія Януковича. УПЦ (МП) робить вигляд, що нічого не відбувається і обрало Предстоятелем консерватора

Новий Предстоятель УПЦ МП Онуфрій (Березовський) консерватор, він впевнений у загниванні Європи і вважає Філатера розкольником. В умовах війни робить вигляд, що ставиться до ідей "русского міра" стримано, хоча в МП є чимале крило, котре і досі не визнає Україну незалежною державою.

На нашу думку Онуфрій законсервує стан справ у Церкві, яку не безпідставно вважають "пятою колоною" Росії. Фактично МП повторює стрегію Януковича: робити вигляд, що в країні нічого не відбувається.

Хоча в МП є і "здорові сили" Церква, як така не відіграє своєї ролі. Священики на окупованих територіях замість допомоги пастві допомагають терористам. Ми бачили багато прикладів самопожерти у допомозі простим людям від протестантів і не бачили жодного від духовенства УПЦ МП.

На решті України суспільство стало набагато патріотичнішим, а УПЦ МП, як структура, займає не виразну позицію і щодо війни і щодо самоідентифікації України.

Ці два фактори поступово перетворюватимуть МП на все більш маргінальну структуру. До того ж суспільство не миритиметься з підпорядкуванням основних православних святинь Лаври і Почаєва де-факто ворожій до України організації. Звикле до покровительства влади духовенство ризикує опинитися в жорсткій опозиції.

Щоб зберегти вплив УПЦ МП її мав би очолити реформатор, котрий би не боявся зайняти чітку проукраїнську позицію, мав широкий світогляд і більш адекватно сприймав сучасність.

За Онуфрія віддали голоси 48 єпископів УПЦ (МП).

Процедура обрання передбачала два тури голосувань. У бюлетені були включені імена лише діючих єпископів. На Соборі були присутні 78 єрархи УПЦ (МП), з яких 52 правлячих, 22 вікарних, та 4 (з 9) заштатних. З них право голосу мали лише діючі архиєреї.

Митрополита Онуфрія обрали у другому турі голосувань.

Онуфрій готовий до діалогу з Патріархом УПЦ КП Філаретом.

"Тема об'єднання обговорювалася, ми завжди були відкриті до діалогу між гілками православ'я, і ми хочемо, щоб було об'єднання", - заявив він.

"Але у нас є свої принципи - це канони Святої Православної Церкви і об'єднання може бути тільки згідно з цими канонами. Інші аргументи не можуть бути достатніми для такого об'єднання", - зазначив митрополит Онуфрій. Що означає в переладі на людську мову - Філарет має покаятися за розкол і влитися в УПЦ МП

Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарх Філарет (Денисенко) у коментарі журналістам наголосив, що не вірить у продовження діалогу про об’єднання з УПЦ (МП) після обрання новим митрополитом Онуфрія (Березовського).

"Як ми ставимося до обрання митрополита Онуфрія на пост Предстоятеля УПЦ? - Собор обрав не патріота.

Ми так вважаємо з низки причин. Митрополит Онуфрій є противним входження України в ЄС асоційованим членом. Крім того, будучи очільником Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних організацій, він на мою пропозицію допомогти зібрати кошти на армію відповів відмовою.

Більше того, він заявив, що треба скласти зброю всім бійцям, як нашим захисникам, так і сепаратистам. Також він ніколи не навивав Москву агресором, яка насправді порушила міжнародний договір про гарантію недоторканості української території".

Єпископи Української Православної Церкви (Московського патріархату) обрали для себе долю КПУ та ПР. Так вважає архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«Кінець епохи. УПЦ завршилася в 1992 р. Харківським розколом. УПЦ (МП) завершилася сьогодні обранням прихильника «русского мира», - пише єрарх.

Автор: Орест Зог

онуфрій УПЦ МП Церква

Знак гривні
Знак гривні