Обама: «Ми допоможемо Україні так, як колись допомогли Польщі»

Сьогодні Варшава святкувала 25-річчя перших демократичних виборів. Столицю Польщі відвідали 18 президентів та 18 представників країн, в тому числі новообраний президент України Петро Порошенко. Серед глядачів були не тільки поляки, а й багато іноземців. Чисельною була і делегація українців, яка звертала на себе увагу прапорами і повітряними кульками.

Під час урочистостей на Замковій Площі з промовами виступили президент Польщі Броніслав Коморовський та президент Америки Барак Обама.

Барак Обама з субтитрами (як його бачили звичайні поляки), фото автора

«Немає свободи без солідарності з тими, хто сьогодні бореться за свою свободу. Немає свободи без солідарності з Україною!» - сказав президент Польщі. «Говорю ці слова в присутності новообраного президента України Петра Порошенка, оскільки наша солідарність особливо потрібна сьогодні українському народові».

Барак Обама пообіцяв допомагати дружньому українському народові, а також заявив про плани збільшення військового контингенту НАТО на території Польщі та Балтійських країн. «Ми гарантували територіальну цілісність союзників по НАТО - і ми її боронитимемо», - заявив він. Президент висловив переконаність у тому, що український народ має право самостійно визначати свою долю і засудив російську агресію: «Сьогодні вранці я зустрівся із президентом Порошенком, і я сказав йому, що так само, як вільні країни допомогли Польщі на шляху трансформації, так ми допоможемо і вам. Ми не визнаємо окупації Криму Росією і порушення суверенітету України».

Про окупацію Криму згадується також у Варшавській декларації Свободи, яку було зачитано зі сцени сьогодні і яка вже з’явилася на офіційній сторінці президента Польщі: «Пам’ятаючи трагічну історію нашого континенту, висловлюємо переконання, що анексія Криму порушує підстави політично-правного порядку в Європі і підриває функціонування міжнародної системи».

Українці на урочистостях з нагоди 25-річчя демократичних виборів у Польщі, фото: Надя Рикун

Однак пізніше президент Коморовський разом із президентом Франції Франсуа Олландом відкрив виставку, присвячену підпільній діяльності польської Солідарності та допомозі, яку надавали тоді західноєвропейські країни. Нагадаємо, що Франція продовжує продавати Росії військові кораблі «Містраль», проти чого неодноразово протестували закордонні українці, в тому числі і Варшавський Євромайдан.

Вікторія Жуган

порошенко крим сша росія Варшава обама Євромайдан польща коморовський олланд

Знак гривні
Знак гривні