Карл Більдт: «Ембарго на зброю для Росії було би доречним»

Міністри закордонних справ Швеції і Данії провели відкриті дебати на тему зовнішньої політики ЄС в рамках свого візиту в Варшаві.

Зустріч відбулася у Польському дипломатичному інституті. Карл Більдт та Мартін Лідегаард розповідали про стратегії енергетичної безпеки Євросоюзу та виклики, пов’язані з новим складом Європарламенту. Однак найбільше зацікавлення у польської публіки викликали питання щодо російсько-української кризи та проекту Східного партнерства.

Мартін Лідегаард і Карл Більдт у Польському дипломатичному інституті, фото автора

«На мою думку, ембарго на зброю для Росії було би доречним», - так пан Більдт прокоментував питання щодо продажу Францією військових кораблів «Mistral» і участі В.Путіна в урочистостях з нагоди 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії. «Добре, що там буде і П.Порошенко. Адже ми маємо знати, що багато боїв відбувалося саме в Україні, і велика кількість радянських солдатів походить з України. Тепер Путіну доведеться розділити роль єдиного представника цієї історичної спадщини.»

Говорили також про енергетичну співпрацю ЄС з Україною: «Швеція вже давно займається енергетичними питаннями України. Було би добре, якби Європа об’єднала в цьому зусилля», - заявив міністр закордонних справ Швеції. Щоправда, на думку пана Більдта, Україна в енергетичних питаннях шалено неефективна: «Їхні енергетичні ресурси тонуть у корупційних схемах. Україна взагалі не потребує експортувати енергоносії від свого північного сусіда. Але Росія не зацікавлена у високій енергоефективності України».

Підіймалося і питання новообраного Європарламенту. Карл Більдт вбачає загрозу в захопленні деякими європейськими політиками суворим підходом Путіна. А от міністр закордонних справ Данії, Мартін Лідегаард, більш оптимістичний щодо ЄС: «Ріст популярності євроскептиків викликаний фінансовою кризою та незадоволенням від вимушених реформ. Але українська ситуація наочно ілюструє, що членство в ЄС має велике значення». Щоправда, російсько-український конфлікт пан Лідегард рекомендує вирішувати за допомогою застосування так званої м’якої сили: «Ми межуємо з Україною та Росією географічно, ми дуже пов’язані економічно. НАТО ніколи не могло би розв’язати цю кризу, а от ЄС має своє потужне знаряддя: soft power. Саме на цьому і полягає нова роль Євросоюзу».

Вікторія Жуган

єс Карл Більдт данія Мартін Лідегаард швеція порошенко східне партнерство путін україна росія Варшава польща

Знак гривні
Знак гривні