Фінський журналіст: «Зелених чоловічків» очікували в Латвії. Майдан поламав російські плани

Метою впливу Росії є довести, що Литва, Латвія і Естонія є неуспішними державницькими проектами. І зараз такий самий підхід застосовується у випадку України. Короткий конспект лекції «Дезінформація і пропаганда проти країн Балтії та України» фінського журналіста, автора книги «Маніпуляція фактами: латвійський варіант» Юкка Ріслаккі.

Записувала: Іванна Кобєлєва

Люди у країнах Балтії вдячні сміливим та невтомним українцям, які, завдяки своїй довгій і невтомній боротьбі на Майдані, запобігли тому, що Україна знову опинилася у сфері впливу Росії. Завдяки Майдану Росії довелося викласти свої карти. У Латвії дехто думає, що «зелені чоловіки» планувалися не так для Майдану, як для того, щоб пізніше висадитись на сході країн Балтії.

Російський уряд поширює інформацію про свої особливі інтереси у країнах близького зарубіжжя. Вони повинні захищати своїх «соотєчєствєнніков» у всіх країнах. При цьому термін «соотєчєствєнніки» не дуже чітко визначений. Він охоплює усіх тих, хто розмовляє російською мовою або чиї родичі, сім’ї живуть в Росії чи на території країн колишнього СРСР.

Здається, частково планом Росії є утримати тих російськомовних громадян, які живуть у близькому зарубіжжі, щоб вони не поверталися в Росію – так вона зможе зберігати свій вплив у цих країнах.

Народи Балтії дуже довго були ворогом №1 для Росії. Певний час цим ворогом була Грузія. Російська пропаганда активізувалася в 2004 році, коли країни Балтії вступили в НАТО та ЄС. Росія говорила, що у наших країнах притискають російську меншину, не дають розмовляти російською мовою, позбавляють прав і вважають людьми другого сорту.

Чверть населення Латвії є етнічними росіянами і 40 %
говорять російською як своєю рідною мовою. Також є 300 тисяч людей, які не мають громадянства, та велика група людей, які мають російське громадянство. Зараз посольство РФ активно пропонує російські паспорти.

Одразу після анексії Криму у Латвії було проведено опитування щодо політики Путіна. Серед тих, які не є громадянами Латвії, а переважно це етнічні росіяни, 66 % повністю або частково підтримують анексію Криму Путіним. Ще одне опитування показало, що 68 % нелатвійців у Латвії підтримують введення російських військ до Криму та, можливо, до інших регіонів України.

Те, як російські медіа використовують інформацію, висвітлюючи події української революції, грузинської війни, окупації Криму, показує, як Путін використовує ці інструменти для ведення своєї інформаційної політики.

Фашисти, неонацисти, антисеміти – все це говорили про латвійців. Єдиний новий термін, який також позичили зі сталінських часів, - це те, що про українців кажуть, як про бандерівців. Я думаю, що більшість росіян і не уявляють, що означає це «Бандера».

Ви, мабуть, чули, як росіяни звинувачують активістів Майдану у тому, що вони начебто проходять навчання у військових таборах Литви і Латвії. Це мені нагадує дезінформацію ще з радянських часів, коли СРСР наполягав на тому, що в Афганістані з боку терористів воюють латвійці і литовці.

На сході Латвії живе багато представників російської меншини, проте, не існує такої партії чи групи, які офіційно б заявляли, що вони хочуть, аби Латвія приєдналася до Росії, але індивідуально багато хто звертався по допомогу до Росії.

Багато хто боїться, багато готові втекти з країни, особливо, молодь. 600 американських солдат зараз перебуває в країнах Балтії. Але що вони зможуть зробити? Та війна, яка ведеться зараз, - це новий тип війни, це інформаційна, психологічна війна.

Чи може бути Фінляндія наступною після України? Фінляндія має хороші стосунки з Росією. Окрім того, у Фінляндії мало людей розмовляє російською, завдяки цьому російський вплив, пропаганда не настільки там впливова. Втім, якщо буде підвищуватися напруга в країнах Балтії, станеться збройний конфлікт, то Фінляндія може бути теж залучена.

Довідка: Юкка Ріслаккі народився в 1945 у Фінляндії. За освітою – політолог, журналіст. У 1969-2001 роках працював кореспондентом у найбільшій фінській газеті «Helsingin Sanomat», у 1998-2001 був кореспондентом цієї газети в країнах Балтії. Видавався у Фінляндії, Латвії, США, пише про історію, шпигунство, країни Балтії і поп-культуру. Отримував нагороди за кращі науково-популярні книги. Зараз Ріслаккі проживає в Юрмалі (Латвія). Одружений з письменницею і колишнім послом Анною Жигуре.

Лекція відбулася в книгарні «Є», оргназатори Центр досліджень визвольного руху та Центр історії державотворення України в XX ст. при НаУКМА в рамках комунікаційної кампанії «Рига2014 — Культурна столиця Європи» у книгарні «Є» за сприяння посольства Латвії в Україні.

"Бронзова ніч", - погроми які влаштували росіяни у Таллні захищаючи памятник Невідомомоу солдату від перенесення. Тоді Кремль вперше випробував методи, які зараз використовує на Донбасі

лекція пропаганда росія прибалтика досвід

Знак гривні
Знак гривні