Рада закриває корупційні дірки в держзакупівлях (ІНФОГРАФІКА)

Сьогодні, 10 квітня, Верховна Рада прийняла закон України «Про здійснення державних закупівель» №4587, розроблений Урядом. Це – вже другий закон з Реанімаційного пакету реформ, ухвалений депутатами на поточному сесійному тижні.

Всього нардепи ухвалили 3 "реанімаційні" закони: про упрозорення держзакупівель, доступ до публічної інформації та люстрацію суддів.

Новий закон знімає деякі ключові корупційні ризики у тендерних закупівлях:

- у чотири рази скорочує кількість винятків із тендерного законодавства (одразу із 44 до 10 стандартно прийнятих винятків);

- забороняє учасникам, пов'язаним з членами тендерних комітетів, брати участь у закупівлях (удар по зв’язках типу «кум-брат-сват»);

- зобов'язує оприлюднювати інформацію про субпідрядників (захист проти фірм-прокладок) та звітувати про закупівлі за власні кошти - мільярдну корупційну діру, через яку гроші платників податків осідали в кишенях корумпованих чиновників.

Фірми-фігуранти тендерних змов позбавляються можливості брати участь у аукціонах на три роки, а робота Антимонопольного комітету, який має визначати такі компанії, стане більш прозорою.

Закон також дозволяє громадським організаціям бути присутніми при розкритті тендерних пропозицій і документувати на фото або відео те, що відбувається. У кілька разів знижені пороги, після яких природні монополії зобов'язані проводити тендери і публікувати детальну інформацію при закупівлі за власні кошти (було 5 млн. грн. для товарів та 10 млн. грн. для робіт, стає 1 і 5 млн. грн. відповідно).

Також монополії зобов'язані звітувати про закупівлі, проведені без тендерних процедур.

Ці та інші нововведення дозволяють одразу посилити контроль над державними закупівлями та ефективно впливати на корупцію в тендерах вже сьогодні.

Закон розробили Мінекономіки в партнерстві з експертами Європейського Союзу, Світового Банку та громадських антикорупційних організацій України з ініціативи Реанімаційний пакет реформ.

Ухвалення закону було однією з вимог отримання Україною грошової допомоги від Міжнародного Фалютного Фонду та умовою відновлення закупівель державою.

***

Ще три проекти чекають розгляду в комітеті та голосування в залі. Серед них – проект про створення Національного Антикорупційного Бюро, що має розлідувати вищу посадову корупцію в Україні.

закон Рада успіх закупівлі

Знак гривні
Знак гривні