Люстрація суддів почалася. Рада приняла революційний закон

Закон передбачає створення Тимчасової спеціальної комісії, котра перевірятиме діяльність судей. Кожен бажаючий має право звернутися до Комісії з проханням подживитися чи не порушував закон певний суддя. У заяві потрібно вказати свої дані і надати копію справи, яку розглядав суддя, щодо якого має бути проведена перевірка.

Комісія перевірятиме суддів, котрі приймали рішення повязані з протестами і репресіями проти активістів а також рішення, які стосувалися виборів.

Комісія формується з 15 членів. 5 обирає Пленум Верховного Суду України. При цьому це мають бути судді, які вже пять років у відстаці і не обіймали адміністративних посад у судах. Ще по 5 представників від парламенту і урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Заборонено призначати нардепів і колишніх правоохоронців.

Такожж закон усуває з посад керівників судів. Про це йдеться у перехідних положеннях:

2. З моменту набрання чинності цим Законом вважаються такими, що звільнені з адміністративних посад голови вищих спеціалізованих судів, їх заступники, голови апеляційних судів, їх заступники, голови місцевих судів та їх заступники. З моменту набрання чинності цим Законом вважаються такими, що звільнені зі своїх посад також секретарі судових палат вищих спеціалізованих судів, їх заступників та секретарі судових палат апеляційних судів.

3. З моменту набрання чинності цим Законом, повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебувають в цьому органі за посадою, та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України формуються відповідно до закону з урахуванням вимог, встановлених пунктом 4 цього Розділу, в частині призначення членів Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з'їздом суддів України.

4. З дня набрання чинності цим законом припиняються повноваження обраних делегатів на з'їзд суддів та конференції суддів обраних за правилами, що діяли до набрання чинності цим Законом.

Цей закон важливий крок до побудови цивілізованої, демократичної і багатої країни. Адже без чесного суду не можливо досягти процвітання.

Повністю нововведення вивчайте тут

суд успіх революція люстрація

Знак гривні
Знак гривні