51 корабель ВМС захопила Росія, лише кілька лишаються українськими: Затоплювати командири бояться (ІНФОГРАФІКА)

Чому у ВМС України не знайшлося свого « Варяга», пояснює голова "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук.

Список кораблів і суден ВМС України, над якими на сьогоднішній день піднявся російський прапор, шокує. У складі нашого військового флоту залишилося 10 кораблів, катерів і суден забезпечення, окупантам ми здали 51.

ВМС України практично знищені. Це і раніше був швидше безсистемний набір кораблів, що дісталися нам від розділу ЧФ СРСР, ніж повноцінний військовий флот. Зараз ми не маємо і цього.

Але з точки зору патріота гірше те, що наші кораблі дісталися окупантам. Адже ВМС ми можемо відродити, маючи серйозні кораблебудівні потужності (плюс можна розраховувати на поставку військово-морської техніки з Заходу - за викидними цінами або взагалі як військово-технічної допомоги) . Але як вийшло, що ми настільки серйозно «посилили» ворога?

І виникає питання: чому в наших ВМС не знайшлося жодного екіпажу, що повторив долю крейсера «Варяг»? Чому екіпаж не затоплювали свої кораблі , щоб вони не дісталися противнику? Невже не знайшлося патріотів?

З точки зору емоцій питання зрозумілий. З точки зору логіки - сумнівний. І ось чому.

В Україні не введено військовий стан. Україна офіційно - не в стані війни. І це визначає багато чого.

Під час бойових дій командир, бачачи ступор вищого командування і відсутність чітких наказів, може діяти на свій розсуд , взявши всю відповідальність на себе. А там - або герой, або не дуже. Але в підсумку, як кажуть, війна все спише.

Немає війни - нікому списувати. З точки зору «мирного» законодавства командир, який затопив ввірений йому корабель на свій розсуд - шкідник, навмисне псує державне майно і завдає збиток в особливо великих розмірах.

Це - кримінальна стаття. І будь-який командир це прекрасно знає. А тому бажаючих грати в лотерею з правосуддям не знаходиться. Аж надто довго доведеться виплачувати компенсацію з офіцерської зарплати. Це якщо ще за грати не догодиш.

А тому командири чекали наказів з Києва. Звідти ж подібних наказів не надходило, і не могло ( в Міноборони та Генштабі теж ніхто не хоче міняти зручне крісло начальника на тюремні нари). Знову-таки, тому що брати на себе відповідальність у воєнний час - це одне, а в мирний - зовсім інше.

Засуджувати нам і командирів кораблів, і їх начальство? Я б із цим не поспішав. Адже спочатку питання потрібно задавати зовсім іншим людям, які прямого відношення до армії і флоту не мають.

крим вмс

Знак гривні
Знак гривні