Аномальні зони України: де найчастіше зникають люди та речі (ІНФОГРАФІКА)

Найчастіше люди в Україні зникають у Донецькій, Херсонські областях та в Криму. Про це свідчать дані баз розшуку Міністерства внутрішніх справ України, котрі отримали texty.org.ua, у перерахунку на 1000 населення регіону.

Текст і графіка: Діана Єременко

МВС постійно оновлює дані щодо людей, які зникли безвісно, осіб, які переховуються від органів влади, неопізнаних трупів, а також вкрадених культурних цінностей, мобільних телефонів та транспортних засобів.
Нещодавно ці бази стали відкритими для кожного. Тепер за адресою http://mvs.gov.ua/mvs/control/uk/investigation можна перевірити, чи не користуєтеся ви викраденим телефоном, подивіться, де шукають якусь людину.

Щоб збільшити інфографіку, клікніть на неї

Втім, наша редакція вирішила дослідити питання, який регіон України лідирує за кількістю зниклих людей та речей. На запит у МВС нам було надіслано номінальну кількість зниклих. Проте цього нам виявилося замало. Наприклад, за кількістю неопізнаних трупів Донецька та Одеська області — лідери: в першій не можуть впізнати 2355 загиблих, у другій — лише на 200 більше — 2530. Проте Доецька область значно густіше населена, ніж Одещина. Якщо перерахувати цей показник на 1000 мешканців, то Донеччина відстає від Одеського регіону майже на половину!

Взявши останні дані щодо кількості населення у регіонах України з сайту Держслужби статистики, ми перерахували всі показники за цим принципом — кількість зниклих на 1000 осіб.

Єдиний вийнятком стала кількість зниклих культурних цінностей. В Україні не так багато ікон, картин, монет, скульптур та інших предметів мистецтва, які розшукуються.

Тут безумовний лідер — Закарпаття: 172 артефакти там зникли безвісти. Для прівняння, Полтавська область займає за цим показником друге місце, а він там — майже втричі менший. У Києві у рошуку лише 5 предметів, а у низці областей немає й жодного.

Цілком зрозуміло, що найбільше зниклих мобільних телефонів — у Києві, 114 тисяч, або ж по 40 на кожну тисячу мешканців. За столицею іде Севастополь — по 32 мобільника на кожного мешканця міста. Найбезпечніше власникам мобільних — на Закарпатті. А для власників авто — у Криму, по 1 машині на 5 тисяч мешканців. Після лідера за кількістю зниклих транспортних засобів — Києва (5 автівок на 1000 людей) — йде, як не дивно Львівщина — 2 на тисячу мешканців.

Матеріал підготовлений за сприяння Фонду "Відродження"

інфографіка міліція злочин

Знак гривні
Знак гривні