Євреї на Майдані. Курси юдаїки і заклики не вестися на брехню про антисемітизм (огляд)

Так, історик Віталій Нахманович розповідає про побиття кількох євреїв начебто людьми з Євромайдану:

"Тричі за останній місяць на прихожан київської синагоги на Подолі були здійснені напади. Два були невдалими , один - із травмами для студента єшиви. Почерк і обставини не залишають сумнівів в авторстві. Спонтанний сплеск агресії "антисемітів з Майдану" виключається.

Для "спонтанного сплеску" є синагога в центрі Києва. Свідомо ж планувати таку акцію сьогодні на Майдані може тільки пацієнт психлікарні. Це означає своїми руками поховати всі надії на допомогу із Заходу. А от для протилежного боку... По-перше , нахабство і відчуття повної безкарності.

Затриманий самими прихожанами "спостерігач", який старанно замальовував у блокноті "маршрути руху" ешивотників, абсолютно спокійно пішов до міліції , де і пропав."

Детальніше у Зверненні до євреїв світу російською й англійською

Крім того, "Єврейські новини" повідомляють про курси юдаїки прямо на барикадах.

"У Києві для активістів кампанії громадянських протестів, які отримали збірну назву Євромайдан, пройшла лекція «Історико-культурна спадщина євреїв України».

У ролі оповідача виступав знавець київської старовини і фахівець з юдаїки Ігор Гольфман, більш відомий під своїм мережевим псевдонімом Езра Книжник.

Треба сказати, що подібні лекції - користується популярністю на Майдані формат."

Як пише Іван Семесюк, "Наприклад, візьмемо найсмачніше з усіх можливих питань - єврейське. Його не просто закрито, а в нього люто вбито осиковий кіл правди. Що цікаво, вбито саме завзятою єврейською молоддю на барикадах.

Коли я бачу, як мої друзі з київських євреїв, через свій громадянський патріотизм переходять на українську, гасають по локації з червоно-чорними прапорами, переводять на рахунок Правого сектору гроші (на бензин та обладунки), то мені кортить плюнути в рило якому-небудь гаспадіну Лаврову, котрого так зворушливо непокоїть "шквал антісємітской ріторікі Майдана". Тепер, здається, совкам варто срочняком міняти напрямок думки.

Пророкую - днями вони озвучать гарний маразм про "бєзчінства єврєйскіх нацистов Майдана"."

Асоціація єврейських організацій та общин України також опублікувала звернення:

Матвій Вайсберг: Зараз Майдан - найбезпечніше місце в Києві.

Я, Матвій Вайсберг, громадянин України - учасник Майдану практично з початку його існування. Учасник і прихильник, в міру своїх скромних сил і можливостей", - починається воно.

антимайдан Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні