Росія заманює Януковича у Митний союз дешевим газом

Україна, підписавши зобов'язання щодо Митного союзу, може отримати іншу ціну на газ, однак поки що передчасно говорити про її готовність створити з Росією єдину митну територію, вважає перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.

Уряд України раніше призупинив підготовку України до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, пише ZN.UA. Кабінет міністрів пояснив своє рішення відчутним зниженням товарообігу зі своїми основними партнерами - Росією і СНД, складною ситуацією в економіці і витратами, яких Київ ще може зазнати від укладення асоціації.

Перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.

"В Україні зараз важка ситуація, і там зараз потрібно займатися розвитком виробництва, їм потрібен недорогий ресурс, щоб запустити підприємства і продати вироблену продукцію. Думаю, що ніхто, крім Росії, не зможе так швидко надати Україні потрібні ресурси і в такому обсязі", - відзначив Шувалов в інтерв'ю Bloomberg. На його думку, наприклад, домовленість щодо газу відразу вирішила величезну проблему для України.

"Ми також можемо надати позику. Але просто так допомагати без будь-яких зобов'язань з боку - не будемо. Ми не можемо просто так рятувати Україну: вони повинні прийти до нас з якимось конкретним і аргументованим порядком", - вважає перший віце-прем'єр.

"Звичайно, Україна розуміє, що, підписавши зобов'язання щодо Митного союзу, може отримати іншу ціну на газ, інші умови щодо зобов'язань і мит", - додав Шувалов. "Ми зараз з Вірменією домовляємося відкрито і прозоро щодо наших відносин, і всі розуміють, що ми Вірменії даємо відповідну ціну на газ, тому що вони підписують з нами весь пакет угод у Митному союзі", - зазначив перший віце-прем'єр.

Однак приєднання України до Митного союзу можливе в майбутньому не відразу, відзначив Шувалов. "З точки зору технологій і готовності України утворити з нами на даний момент єдину митну територію, говорити про це передчасно", - вважає він.

газ економіка янукович митний союз

Знак гривні
Знак гривні