Розчарований Вільнюс. Як прості литовці вболівали за Україну

Україна стала головним ньюсмейкером Вільнюського саміту програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Хоча й зі знаком «мінус». Адже підписання Угоди про асоціацію з Україною мало стати центральною подією саміту. Замість цього виявилося головним розчаруванням.

Про це в "Коментарях" пише Леся Шовкун.

«Нарешті закінчиться ця невизначеність. Ми вже втомилися стежити, чи залишається ще надія на підписання договору з Україною, — скаржиться Грета, продавець газетного кіоску в центрі Вільнюса. — Вчора говорили «підпишуть». Сьогодні – «не підпишуть». Так по десять разів на день. Ніяких нервів не вистачить».

Українська тема - головна у всіх новинах місцевих телеканалів. До початку саміту тональність випусків була обнадійливою. Єдина щоденна російськомовна газета «Республіка» вийшла із заголовком «Надія вмирає останньою». Але після приїзду Віктора Януковича навіть оптимісти остаточно зажурилися. Хоча президент Литви Даля Грібаускайте намагалася вірити в краще до останнього.

Литовців не назвеш темпераментним народом. Проте перехожі раз по раз кидали цікаві погляди на українських журналістів, що гуляли вулицями Вільнюса з євромайданівськими стрічками на сумках. Деякі не витримували і підходили.

«Ви з України? Ой, у вас, напевно, так цікаво! Ми переживали за ваших студентів, які протестують за Євросоюз. Але ми вас чекатимемо в Європі, обов´язково!» - насилу підбираючи російські слова, підбадьорює 20-річна Ірина.

Що ж, доведеться ще трохи почекати.

протести ЕС литва Євромайдан спротив

Знак гривні
Знак гривні