Угода про асоціацію: Янукович ще торгується?

Україна не підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом на самміті у Вільнюсі. Про це досить недвозначно висловився єдина людина, що приймає рішення в Україні.

У той же час, як запевняють джерела INSIDER, українська влада продовжує торгуватися з Європою, і підписання угоди може відбутися. Питання: коли?

«Андрій Клюєв запевняє, що асоціація буде підписана. Це може статися навіть протягом місяця», - переказав слова секретаря РНБО і одного з «сірих кардиналів» влади один з «топових» опозиціонерів.

У фракції УДАР вважають, що це може статися навесні наступного року, на самміті Україна – ЄС.

Однак євродепутати говорять про більш віддалену перспективу .

«Я думаю, що асоціацію перенесуть на якийсь час. Це може бути рік, два, а може і більше. В ЄС Януковичу дали зрозуміти, що готові підписати асоціацію, не дивлячись ні на що, шанс ще є», - сказав один з депутатів Європарламенту від Польщі.

Втім, президент Янукович надто розчарував європейців, і не тільки останніми своїми діями, а й в принципі.

«Проблема в тому, що українська влада показала ЄС, що не хоче відходити від вибіркового правосуддя, не хоче переходити на чесні правила бізнесу, політики, економіки, - говорить польський депутат Яцек Вольський. - Їй ближче інший підхід, вони його і обрали. Якщо кого і звинувачувати в провалі, то конкретно президента Януковича. У відмінності від нього, українці показали, що хочуть іншого шляху, заради них ми не відвернемося від України і спробуємо хоча б відстрочити асоціацію».

США і Німеччина також не відмовилися від України, вони не готові віддавати її Росії разом із тельбухами.

Як пишуть західні ЗМІ, у Вільнюсі німецький канцлер Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і французький президент Франсуа Олланд отримають можливість переконати Януковича у вигодах асоціації з ЄС, «навіть якщо він не зрушить з місця зараз».

«Мудрість Європейського союзу має полягати в тому, щоб тепер проаналізувати ситуацію і знайти інструменти, які переконають українську сторону», - заявив незмінний адвокат України Олександр Квасьнєвський.

асоціація янукович ЕС політика клюєв Євромайдан Європа

Знак гривні
Знак гривні