DW-Trend: кількість прихильників вступу України в ЄС зросла до майже 60%

Чи вдасться Україні підписати з ЄС угоду про асоціацію, поки не зрозуміло. Але більшість українців, як показало нове опитування DW-Trend, хочуть вступу до Європейського Союзу.

Більшість українців (58 відсотків) - за вступ України до Європейського Союзу. В порівнянні з минулим роком частка прихильників вступу зросла на 6 відсотків. Водночас кількість противників приєднання до ЄС збільшилася несуттєво. Тепер їх 31 відсоток.

Такі результати нового опитування громадської думки DW-Trend в Україні за листопад. Репрезентативне опитування провело українське відділення соціологічного інституту IFAK на замовлення української редакції Deutsche Welle. Було опитано 1000 людей віком від 18 до 65 років в українських містах із населенням понад 50 тисяч мешканців.

Більшість прибічників євроінтеграції висловлюються за якомога швидший вступ до ЄС. 37 відсотків прагнуть приєднання упродовж п'яти років. А ще рік тому швидкого вступу до ЄС хотіли лише 26 відсотків опитаних. Навіть на Сході та Півдні країни, традиційно орієнтованих на Росію, 50 відсотків у принципі за вступ до ЄС. На Заході та в Центрі таких - 69 відсотків.

При цьому членство України в ЄС - тема не лише для молодшого покоління. Так, частка прихильників серед 18-29-річних є найвищою - 65 відсотків, але і в інших вікових групах більшість виступає за вступ до ЄС. Серед населення віком від 50 до 60 років об'єднання з Європою хотіли б 52 відсотки.

Щодо іміджу їхньої країни в Європі, то в українців ілюзій немає. 32 відсотки з них переконані, що Україну розглядають насамперед як постачальника сировини та дешевої робочої сили. Лише 14 процентів переконані, що Україна сприймається як надійний стратегічний партнер.

Головна мета ЄС, на думку українців, полягає у підтримці економічного зростання (49 відсотків опитаних). 62 відсотки українців підтримують цю мету. Третина опитаних (32 Prozent) вважають, що метою ЄС є зміцнення демократії та свободи слова. Розвиток демократичних цінностей стає чимдалі важливішим для українських громадян. Оскільки особиста підтримка такої цілі суттєво зросла - з минулорічних 18 відсотків до нинішніх 39.

Відносини України з ЄС, із погляду опитаних, в останні місяці покращилися. 42 відсотки оцінюють відносини як партнерські та дружні. Рік тому так вважали 28 відсотків. Дещо менш позитивно оцінюють українці стан відносин з Німеччиною. 36 відсотків вважають відносини дружніми та партнерськими. Таким чином, уперше з початку проведення опитувань DW-Trend стан відносин України з ЄС оцінений респондентами краще, ніж стан відносин з Німеччиною.

Натомість дуже погіршилися в очах українців відносини з Росією. Лише 28 відсотків з них нині вважають їх дружніми та партнерськими. 55 відсоткам ці відносини видаються напруженими або навіть ворожими. У порівнянні з минулим роком оцінка стала майже повністю протилежною: тоді дружніми та партнерськими відносини з Росією вважали 55 відсотків, а напруженими чи ворожими - 22 відсотки.

Країни Європейського Союзу залишаються і надалі привабливими цілями подорожей для українців (70 відсотків). Якби не візові обмеження, туризм би істотно зріс. 49 відсотків вказують, що їздили б до ЄС частіше, якби для цього їм не була потрібна віза.

єс євроінтеграція опитування

Знак гривні
Знак гривні