Партійні побори на митниці: хабарництво чи провокація

На київській обласній митниці збирають благодійні внески на користь місцевої організації Партії регіонів, стверджують імпортери швидкопсувних товарів та окремі митники. Вони наводять копії роздрукованого рахунку партії з рекомендованою сумою платежу. Офіційно ж і партія, і Міністерство доходів і зборів ці факти відкидають, звинувачуючи в поширенні неправдивої інформації опозицію. Деякі політтехнологи припускають, що це оборудка людей, які прикриваються назвою партії для власного збагачення.

Ситуацію вивчав Євген Солонина, Радіо Свобода.

Заплативши раз на місяць 2 тисячі гривень на рахунок київського обласного осередку Партії регіонів, фірма-імпортер може уникнути тяганини на під час розмитнення товару на столичній митниці, розповідають представники імпортерів продукції, яка швидко псується. Вони попросили не називати їх, однак на доказ своїх слів надали копію документа, який нібито роздають на митниці. Там вказаний рахунок в українському банку, призначення платежу (благодійний внесок або ж безоплатна допомога) та вписана рекомендована сума – 2 тисячі гривень на місяць.

Анатолій, працівник київської митниці, який просив не називати його прізвища та посади, розповів, що просити з власників вантажів «партійне мито» почали 11 листопада.

«На митниці є товари, які швидко псуються. Розмитнення має тривати години. Але надійшла усна вказівка – тягнути з розмитненням, якщо імпортер не заплатив щомісячний збір на користь київської обласної Партії регіонів. Ідеться про митні пости у столиці. Я точно знаю, що це не менше ніж сто двадцять підприємств, тобто ідеться про суму щонайменше 240 тисяч гривень на місяць», – розповів Анатолій.

Інформація про вимоги платити Партії регіонів на митниці є провокацією, заявив у коментарі Радіо Свобода речник міністерства доходів та зборів Андрій Соколов. «Наша позиція – вона є й на сайті міністерства: ми заперечуємо такі дії, такі факти. Митниця ні на кого не працює, окрім держави. Збирати гроші для когось митник не має права», ­– заявив посадовець.

«Благодійність» на митниці стала для партії влади ведмежою послугою – Медведєв

Благодійні внески на митниці на користь Партії регіонів деякі українські політтехнологи вважають явищем, шкідливим для самої партії. Про це говорить зокрема експерт Олег Медведєв.

«Схоже, це відбувалося за принципом «попроси дурня богу молитися…». Дехто зробив Партії регіонів ведмежу послугу. Я б на місці керівників партії провів розслідування і перевірив, хто виявив аж таку запопадливість. Ситуація є абсурдною. І мені хочеться вірити, що це не партійна організація збирає кошти, а якісь шахраюваті ділки, які скористалися авторитетом Партії регіонів», – підсумовує він.

Чи дійсно партія може посприяти скорішому розмитненню вантажу? У Київському обласному офісі Партії регіонів це спростовують: «Питайте про це в тих, хто поширює цю інформацію. До неї не причетна ні наша обласна організація, ні українська митниця. Ні в кого ми не жебракуємо. Нам вистачає власних партійних внесків».

Такі повідомлення про внески бізнесу на користь Партії регіонів траплялися й раніше. Українські ЗМІ кілька разів давали інформацію про те, що напередодні останніх парламентських виборів, і після них деякі підприємці, щоб уникнути тиску контролюючих органів, нібито надавали фінансову допомогу Партії регіонів.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

партія регіонів митниця влада

Знак гривні
Знак гривні