У Табачника вирішили підзаробити на батьках учнів. Ціна питання – 37 мільйонів

12 листопада в Україні стартує моніторинг якості середньої освіти. Вчителям і батькам доведеться розщедритися.

Як передає «Освіта.ua», моніторинг буде проведено у всіх школах країни. Міністерські тести протягом місяця здадуть учні 5-х та 10-х класів.

Моніторинг якості освіти проводиться за збірниками завдань, виданих ТОВ «Центр навчально-методичної літератури». Друковані версії збірників завдань вже є у відкритому продажу: вартість збірника з одного предмету для 5 класу складає 7 грн, для 10-го класу - 8 грн.

Також в реалізації видавництву допомагають відділи освіти на місцях, які разом з методичними рекомендаціями щодо проведення моніторингу розсилають листи- замовлення на збірники, які школи повинні подавати разом з копіями квитанцій про їх оплату.

Збірники завдань для проведення моніторингу містять 10 варіантів тестів, кожен з яких складається із завдань, різних за формою і складністю. Кожен учень буде виконувати один варіант тестів. Всього, згідно з графіками проведення моніторингу, учні 5-х класів здадуть 5 міністерських тестів, десятикласникам доведеться пройти 12 тестувань.

У Міністерстві освіти і науки стверджують, що участь школярів у моніторингу допоможе вчителям і батькам отримати об´єктивну інформацію про результати їх навчання і сприяти поліпшенню системної підготовки майбутніх випускників до державної підсумкової атестації та, згодом, до зовнішнього незалежного оцінювання.

Також чиновники сподіваються на розуміння важливості мети моніторингу серед учнів, батьків і вчителів.

«Сподіваємося на розуміння всіма важливості цього заходу», - йдеться в повідомленні освітнього відомства.

У свою чергу інформація про проведення моніторингу викликала обурення батьків, вчителів та учнів, які ставлять під сумнів освітню мету проведення відповідних заходів та акцентують увагу на прямій зацікавленості чиновників у проведенні тестування. «Якщо порахувати, що згідно з перевідним контингентом в 5 класах повинні навчатися 397 тисяч учнів, а в 10-х - 249 тисяч учнів, то загальна сума батьківських витрат складе більше 37 млн грн», - пише глава освітнього комітету ВР Лілія Гриневич у депутатському запиті на ім´я прем´єр-міністра Миколи Азарова, пояснюючи, що даний моніторинг, на її думку, є лише «великим бізнес-проектом» відомства Дмитра Табачника.

Вона також повідомляє, що на книжкових ринках вже продаються «Відповіді і пояснення до збірників з моніторингу» за ціною 9 грн для п´ятикласників і 18 грн для десятикласників.

За її словами, даний захід взагалі здійснюється з порушенням всіх правил проведення подібних досліджень, які повинні проводитися тільки на репрезентативній вибірці. А це, у свою чергу, вплине на об´єктивність отриманих результатів. Крім того, перевірка знань 600 тисяч учнів дезорганізує роботу учнів.

Оцінка якості середньої освіти в Україні проводитиметься місяць - до 12 грудня 2013 року. Учнів 5-х класів перевірять на знання з математики, української мови, предмету «Я і Україна», іноземної та російської мови. Десятикласників протестують з української мови, алгебри, біології, іноземної мови, хімії, історії, а також Всесвітньої історії та історії України, геометрії, географії, фізики.

Джерело: Коментарі.

школа освіта табачник гроші

Знак гривні
Знак гривні