ФСБ візьме під тотальний контроль інтернет

Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) погодила проект наказу Мінкомзв‘язку, згідно з яким до 1 липня 2014 року всі інтернет-провайдери Росії повинні встановити на свої мережі устаткування для запису і зберігання інтернет-трафіку на термін не менше 12 годин.

Спецслужби повинні отримати до цих записів прямий доступ – пише Коммерсант.

З такими новими правилами не погоджуються деякі оператори. Зокрема, компанія Вимпелком направила листа в Мінкомзв‘язку, в якому наголошує, що нові правила порушують конституційні права громадян – йдеться про гарантії права на недоторканість приватного життя – таємницю листування, телефонних переговорів і так далі. Обмеження цього права допускається тільки за рішенням суду.

Нові правила «прослушки» були підготовлені ще навесні. Правилам залишилось лише пройти реєстрацію в Мінюсті і, як очікується, вони набудуть чинності до кінця року.

Якщо документ буде прийнятий, інтернет-провайдерам доведеться підключити свою мережу до спецобладнання, яким управлятимуть спецслужби. Через нього проходитиме увесь інтернет-трафік, а спецслужби зможуть записувати усі пакети даних. Спецслужби отримають також доступ до телефонного номера, IP- адреси, імені облікового запису, будуть знати, якою адресою електронної пошти користується людина в сервісах mail.ru, yandex.ru, rambler.ru, gmail.com, yahoo.com та інших, унікальний ідентифікаційний номер користувача інтернет-чату ICQ, міжнародний ідентифікатор мобільного устаткування (IMEI). Провайдерам доведеться ділитися із спецслужбами інформацією про місце розташування абонентських терміналів користувачів сервісів інтернет-телефонії (Google Talk, Skype та ін.).

Джерело: watcher.

технології свобода слова контроль росія ukrnet:За рубежом інтернет

Знак гривні
Знак гривні