Нью-Йоркський вояж Бенксі. Художник перетворив місто на велетенський арт-майданчик (фото, відео)

Британський художник-графітист, котрий ховається під псевдонімом Бенксі, навідався до Нью-Йорка, де з першого жовтня буквально шокує мешканців міста своїм мистецтвом. В своєму нью-йорському проекті, який він назвав "Краще ззовні, ніж усередині", Бенксі не обмежився графіті. Він задіяв мобільний зв’язок, аудіо та відео ефекти, а також соціальні мережі.

Спеціально для нью-йоркського проекту Бенксі створив сайт та завів сторінку в Instagram. Там він викладає світлини своїх робіт, а також вказує місця, де їх можна знайти. Біля кожного малюнку в місті, а також під світлинами в інтернеті, він залишає номер телефону. Набравши цей номер, ви можете прослухати аудіозапис, який, за словами Бенксі, «посилить ваше задоволення від огляду експонатів». Бенксі використовує для малюнків слово «експонати», адже називає свій проект виставкою.

ТЕКСТИ вирішили влаштувати невеличку екскурсію першими 10 днями нью-йоркського проекту Бенксі.

День 1

Перша робота Бенксі з’явилася в Нижньому Іст-Сайді. Напис на табличці перекладається як «Графіті – це злочин». Наступного дня малюнок зафарбували напівпрозорим шаром білої фарби, поверх якого з’явився напис «Через спітнілі долоні я втратив кохання всього мого життя». Подейкують, що це – теж частина проекту, але Бенксі це ніяк не коментує.

День 2

Друга робота Бенксі з’явилася у Вест-Сайді. Це всього лише напис, але він викликав значний резонанс. Бенксі написав: «Це мій нью-йоркський акцент… зазвичай я пишу ось так». Біля напису Бенксі одразу ж з’явилися підписи інших відомих вуличних художників, в тому числі і трафарет китайського графітиста Ая Вейвея.

День 3

Третя робота Бенксі уже не викликала такого ажіотажу, як дві перші. Напис: «Ти доповнюєш мене».

День 4

Проте наступного дня з’явилося аж три нові «експонати» від Бенксі. Кожен напис «Мюзікл» супроводжувався відповідним аудіо записом.

День 5

На п’ятий день Бенксі подарував мешканцям Нью-Йорка надзвичайний шедевр, створивши на вантажівці казкову картину з садом, райдугою і навіть метеликами.

Нижче, ця ж машина з іншого боку.

День 6

А от на шостий день малюнків не було – було тільки відео, викладене в інтернеті. З цього моменту проект Бенксі почав набувати соціально-політичного забарвлення. Радимо додивитися відео до кінця – гарантуємо, такого ви не очікували.

День 7

Здавалося б простий малюнок, але в контексті усього проекту досить таки чіпляє.

День 8

Знову напис, який довільно можна перекласти так: «У мене є теорія, що ви можете створити видимість глибини у будь-якому вислові, якщо наприкінці напишете ім’я мертвого філософа». Вислів Бенксі підписав Платоном.

Цього разу «експонат» з‘явився на металевих дверях, які вже пропонували купити у власника. Власник дверей наразі відповів покупцям відмовою. До речі, у червні в Лондоні пройшов аукціон, на якому робота відомого Бенксі "Рабська праця" ("Slave Labour") була продана більш ніж за $1,1 млн (750 тис фунтів). Фактично продавали уламок стіни.

День 9

На дев’ятий день біля роботи Бенксі збиралися юрби людей. Малюнок виконано на двох транспортних засобах: на фургоні-причепі та на легковій автівці.

У якості аудіосупроводу до малюнку Бенксі обрав звук з відео, яке колись оприлюднив сайт Вікілікс, - обстріл американськими військовими в Ірані автівки з місцевими жителями і двома західними журналістами, під час якого загинули пересічні громадяни, в тому числі – діти. На аудіо чути розмови військових у яких вони запрошують і отримують дозвіл на відкриття вогню, а потім жартують над загиблими. Цікаво, що якраз зараз з’явився фільм про Вікілікс – «П’ята влада».

День 10

Ну, з цією картинкою начебто все зрозуміло.

Проект Бенксі триватиме до кінця жовтня.

акція сша бенксі ukrnet:За рубежом мистецтво

Знак гривні
Знак гривні