Параліч держреєстрів. Хакерська атака, рейдерське захоплення чи банальний шантаж

Вже другу добу в Україні не працюють держреєстри інформаційної мережі Міністерства юстиції. Усього таких реєстрів 18, серед них - реєстри нотаріусів, довіреностей, прав на нерухоме майно, реєстр спадщини та інші. Через це не можна, наприклад, нотаріально оформити угоди з нерухомості або видачу кредиту. У Мін'юсті обіцяють полагодити все вже сьогодні.

«Наші фахівці працюють з моменту збою без перерв. Третього жовтня реєстри повинні заробити в звичайному режимі, а їх якість і повнота не повинні постраждати», - каже міністр юстиції Олена Лукаш.

Міністр зазначає, що мало місце незаконне втручання в роботу автоматизованих систем та комп'ютерних мереж Мін'юсту, що призвело до блокування інформації. Генпрокуратура бачить у цьому підступи хакерів і вже відкрила кримінальне провадження. «Була порушена система роботи держорганів, завдано значної матеріальної шкоди як держбюджету, так і українцям, які не змогли укласти договори купівлі-продажу, отримати довіреності та інше», - кажуть у ГПУ.

Зараз правоохоронці встановлюють коло осіб, причетних до скоєння злочину.

Водночас колектив Держінформюсту заявляє про рейдерське захоплення підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції. Про це йдеться у відкритому зверненні колективу, надісланому Українській правді.

"Від імені трудового колективу Держінформюсту офіційно повідомляю Вас, що відбулася не просто хакерська атака, а рейдерське захоплення державних реєстрів - тобто, усієї конфіденційної інформації про громадян України, невідомими особами", - йдеться у зверненні.

"23 вересня 2013 року був призначений новий керівник Держінформюсту Богданов Л.В.
У перший же день роботи новий директор дав вказівку про копіювання всієї інформації баз даних, яке здійснювалося сторонніми людьми, що не є працівниками нашого підприємства", - наголошується у документі.

"Під час копіювання інформації, ці приведені Богдановим Л.В. "хакери" зламали програмне забезпечення одного з серверів, чим і спричинили повну зупинку роботи усіх реєстрів", - сказано в повідомленні.

"Хочемо зауважити, що зміни керівництва відбулася дивним чином, що нагадувало силовий захват (невідомі люди зі зброєю, агресивна поведінка по відношенню до працівників, блокування приміщень). Можливо, поясненням таких зухвалих, але непрофесійних дій може бути те, що у якості керівника служби безпеки Богданов привів на підприємство відомого рейдера, який спеціалізується на захопленні квартир громадян та злочинах у сфері нерухомості – Малєту Сергія Вікторовича", - зазначається у зверненні.

"Щиро сподіваюся на те, що нас почують і керівництво держави прийме міри, щоб навести порядок і не допустити крадіжки даних з реєстрів",- зазначив заступник гендиректора Вадим Хоруженко.

Втім, як дізналися «Вести» від своїх джерел, причина заморозки реєстрів може бути і не в технічному збої. Нібито реєстри заблокували спеціально.

«Ще вісім років тому було створено ДП «Інформцентр», якому доручили розробити програмне забезпечення для реєстрів. Головою цього підприємства став Віталій Добжанський, а авторські права були передані двом приватним підприємствам ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «3-Т», - розповідає джерело у сфері IT-технологій в держслужбах.

За його даними, підтвердженими доповідною запискою екс-віце-прем'єра Сергія Тігіпка прем'єр-міністру Миколі Азарову, «Інформцентр» платить цим двом фірмам щомісячну винагороду за доступ до програм (85-90 млн грн на рік). «Після того як у липні був призначений новий міністр юстиції (Олена Лукаш), у вересні Добжанського зняли з посади, і зараз він знаходиться в Ізраїлі. І все виглядає так, що Мін'юст шантажують, зробивши техзбій у реєстрах», - каже співрозмовник видання.

Джерело: Сrime.in.ua.

держава корупція влада

Знак гривні
Знак гривні