Штурм Київради: димові шашки, поранені спецназівці й змінений бюджет (ФОТО)

Сьогодні зранку опозиція намагалася взяти штурмом приміщення Київради, де проводиться засідання депутатів, які втратили свою легітимність.

Знаючи про наміри опозиції, Київраду ще з вчора почали готувати до штурму: встановили додаткові металошукачі, повідключали ліфти і, навіть, познімали ручки з вхідних дверей до будинку. Звечора під Київраду було стягнено бійців «Беркуту» та встановлено додаткове загородження.

Однак опозицію посилені заходи безпеки не спинили. Зранку під "простроченою" Київрадою зібрались нардепи та близько 500 активістів, які намагались завадити проведенню засідання.

Коли натовп пішов на штурм, бійці «Беркуту» застосували димові шашки. Почалась велика штовханина та бійки. Двох "беркутівців" забрала "швидка".

Кияни зруйнували паркан перед мерією, а також намагались заблокувати проїжджу частину Хрещатика. Найактивніших протестувальників почали затримувати, в тому числі й журналістку Тетяну Чорновол.

Після її затримання народні депутати пішли вже на штурм автобуса з затриманими. Журналістку відпустили, а решту затриманих пообіцяли відпустити згодом.

У 10:50 опозиція свою акцію протесту завершила. "А до Попова ми прийдемо, коли тут не стоятиме 500 силовиків", - пообіцяв на прощання Арсеній Яценюк.

Крім того, активісти організації "Воля" оздобили будівлю Київради табличкою «Die Kommandantur Janukowitsch/Комендатура Януковича», яка зроблена в стилістиці часів нацистської окупації Києва 1941-1943 років.

Міліція кваліфікує сьогоднішній штурм як дрібне хуліганство.

Нагадаємо, повноваження нинішньої Київради вичерпались у травні. Вона була обрана в 2008 році, коли відбулися дострокові вибори Київради та мера. Повноваження обраного тоді Леоніда Черновецького закінчилися у червні минулого року. Фактично містом керує ставленик влади Олександр Попов та лояльна йому більшість, яка складається у уламків Блоку Черновецького, "тушок" з Блоку Тимошенко та Блоку Кличка, а також Партії регіонів з Громадським активом Києва.

30 травня Конституційний суд ухвалив рішення, за яким чергові вибори до Київради та мера Києва мають відбуватися одночасно по всій Україні - у 2015-му році. Згідно з цим рішенням, нинішня Київрада замість п`яти років, на які її вибрали, працюватиме вісім.

На сьогоднішньому ж засіданні депутати Київради вносили зміни до бюджету столиці на 2013 рік, перерозподіляючи кошту на облаштування міських комунікацій та закладів культури.

штурм київрада київ протест

Знак гривні
Знак гривні