УПЦ МП разом з іншими церквами закликали Росію поважати євроінтеграційний вибір України

Керівники десяти церков і релігійних організацій закликали Росію поважати право України як суверенної держави обирати майбутнє.

Відповідне звернення оприлюднила громадська організація "Інститут релігійної свободи".

Документ підписали предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату патріарх Філарет (Денисенко), предстоятель Української Православної Церкви (МП) митрополит Володимир (Сабодан) та верховний архієпископ, глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук).

Серед підписантів також глава Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В’ячеслав Нестерук, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко, єпископ Української Лютеранської Церкви В'ячеслав Горпинчук, глава Духовного управління мусульман Муфтій Ахмед Тамім, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

"Історично так склалося, що від давніх часів український народ був частиною європейського цивілізаційного простору. У зв’язку з Європою, її духовною, культурною, освітньою, правовою традицією будувалося наше суспільне і державне життя", - йдеться у заяві.

"Зараз Україна стоїть перед вибором шляху свого подальшого розвитку. На нашу думку, майбутнє України природно обумовлене нашим історичним корінням - бути незалежною державою в колі вільних європейських народів", - вважають представники церков.

"Переконані, що цей вибір не є і не може вважатися протиставленням України нашому історичному сусіду - Росії. Адже її державність, історія та культура теж тісно пов’язані з Європою", - уточнили підписанти.

"Сподіваємося, що російський народ і держава визнаватимуть і поважатимуть право України, як незалежної держави, обирати власний шлях у майбутнє - так само, як Україна визнає і поважає незалежність і суверенітет Російської Федерації", - заявили представники церков.

За матеріалами: iPress

УПЦ МП угода Церква

Знак гривні
Знак гривні