Митний союз остаточно добив білоруську економіку

У найближчій перспективі білорусів чекає багатократне підвищення цін на бензин. Перше подорожчання очікується вже у вересні, пік зростання цін запланований на наступний рік. Таким чином влада має намір вирішити проблему падаючих через уповільнення економіки доходів бюджету.

«За нашими оцінками, республіканський бюджет недоотримає 9 трильйонів рублів», - повідомив минулого тижня журналістам заступник міністра фінансів Білорусії Максим Єрмолович. Причина - зниження темпів економічного розвитку.

Білоруські водії запасаються пальним, яке скоро буде їм не по кишені.

«Насамперед це пов'язано зі зниженням надходжень з податку на прибуток, з огляду на те, що прибуток в економіці залишає бажати кращого», - зізнався він. Більше, ніж планувалося, доведеться направити коштів на підтримку промпідприємств, розповів заступник міністра.

Йдеться про компенсації з бюджету відсоткових ставок за кредитами в розмірі ставки рефінансування. Укладаючи бюджет, уряд виходив з того, що ставка рефінансування буде стрімко знижуватися, однак цього не сталося.

Місцеві економісти, коментуючи цю ситуацію, не забули нагадати, що збулися їхні прогнози - торік вони попереджали, що умов для зростання економіки на 8-9%, а також зниження ставки рефінансування немає.

Нинішній бюджет Білорусії ухвалювався як бездефіцитний. Але зі сказаного Єрмоловичем випливає, що дефіцит складе 7%.

На тлі заяв про майбутній дефіцит у ряді місцевих ЗМІ з посиланням на інформовані джерела з'явилася інформація про плани уряду покрити цей дефіцит за рахунок нафтопереробки та автовласників, а саме шляхом підвищення акцизів на паливо. Вже у вересні їх планується підвищити на 30-40%, а оскільки в ціні нафтопродуктів їх частка досить велика, то це неминуче призведе до їх подорожчання. За оцінками експертів, на 5-7% мінімум.

Однак ще більше сюрпризів обіцяє білорусам 2014 рік, коли буде внесено зміни до Податкового кодексу. Зважаючи на зниження обсягів прибутку ставку податку на нього обіцяють знизити (з нинішніх 18 до12%), а ставку незалежного від економічних результатів роботи податку на додану вартість - підвищити (з 20 до 22%). Що стосується акцизів на паливо, то за майбутній рік вони повинні зрости в 2,5-3 рази.

Швидке настання бідності на рівні держави постійно анонсує президент країни Олександр Лукашенко. Місцеві спостерігачі колекціонують попередження керівника держави про те, на чому в найближчій перспективі почнуть економити. «Вчені - розумні люди. Мають заробляти і собі, і державі», - сказав Лукашенко, попереджаючи про скорочення витрат на наукову діяльність. Зі сказаного ним випливає, що про фундаментальну науку Білорусії й зовсім доведеться забути.

«Більше шалених грошей у спорті не буде», - заявив Лукашенко з приводу ще однієї традиційної статті витрат. З коментарів спортсменів можна зробити висновок, що до них шалені гроші і раніше не доходили.

Лукашенко також наказав оптимізувати військові витрати, зосередивши їх на найважливіших напрямках, витрати на утримання чиновників (скорочення 20%) і навіть вчителів. Обіцяно на новий сезон і підвищення тарифів ЖКГ. Столичним прибиральницям, наприклад, дозволили прибирати під'їзди двічі на місяць з причини неспроможності оплатити більш часту прибирання. У стадії обговорення - введення податку на непрацюючих.

Місцеві економісти вважають, що кінець соціальної держави в Білорусі настане у 2014 році. Причина економічних проблем не нова і за 19 років правління Лукашенка замусолена до дірок. Проблема в прагненні Лукашенко зберегти планово-директивну економіку радянського зразка, засновану на високій централізації коштів у бюджеті та державній власності. Білоруський лідер, мабуть, нічого не чув про економічні передумови краху СРСР і неефективність держсектора. Як результат - високі податки, їх неефективне розподілення, злодійство і корупція, відсутність приватного бізнесу і будь-яких інших інвестицій, окрім державних.

До недавна підтримувати таку «білоруську економічну модель» вдавалося завдяки російським енергетичним дотаціям, але тепер їх кількість, хоча і не зійшла нанівець, але все ж значно зменшилася.

До того ж плоди приносить і Митний союз. Бізнес-експерти попереджали: для неринкової білоруської економіки входження до Митного союзу може закінчитися крахом. Потрібно або реформуватися, або не вступати в подібні альянси, стверджували вони на стадії обговорення цієї ідеї.

Сьогодні експерти говорять і про згубний вплив нового утворення на економіку Росії унаслідок погано відпрацьованих умов торгівлі. «Ми створили дуже погані умови для взаємного товарообміну. Створення Митного союзу було великим проколом. Експорт Білорусії впав на 25%», - констатує білоруський економіст Леонід Заїко.

Джерело: Независимая газета.

економіка білорусь митний союз

Знак гривні
Знак гривні