Аби завадити опозиції на Черкащині знесли «Географічний центр України»

Напередодні візиту на Черкащину лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка місцева влада демонтувала знак «Географічний центр України» у Шполянському районі, біля якого опозиціонери мали намір відсвяткувати День Незалежності. Опозиція заявляє, що таким чином влада намагається перешкодити опозиційним заходам. Однак у Шполянській райдержадміністрації наголошують, що відбувається реконструкція комплексу.

Ситуації вивчала Дар’я Бунякіна, Радіо Свобода.

Черкаські опозиціонери запевняють, що заявку на проведення святкувань побіля покажчика географічного центру України до Шполянської райдержадміністрації подали завчасно. Однак, якщо спершу їм намагалися заборонити проводити захід, то насамкінець взагалі зрізали пам’ятний знак біля якого опозиціонери збиралися підняти синьо-жовтий прапор.

«Це вже доходить до абсурду! Якщо влада боїться, що ми піднімемо український прапор і закличемо свідомих громадян вшанувати незалежність України, то про що може далі йти мова?!», – зауважує голова Черкаської обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко.

Член Політради «Батьківщини» Максим Поляков запевняє, що обласна влада зацікавилася покажчиком лише після того, як опозиціонери анонсували святкування Дня Незалежності біля пам’ятного знаку.

«Я виставив у себе на сторінці у соціальній мережі фотографії, як ми приїхали до цієї стели і сфотографували, в якому вона була стані. Десять днів назад Тулуб не знав, де розташована ця стела. Вона була розмальована, у страшному, занедбаному стані. Там паслися кози…Оце таке ставлення Тулуба до географічного центру України! Ви уявіть собі, щоб ми подали заяву, що будемо святкувати біля пам’ятника Шевченка в Каневі. Так Тулуб і Шевченка демонтував би?», – наголошує він.

За словами Максима Полякова, нині обласна влада тисне на керівництво Шполянської райдержадміністрації з вимогою заборонити опозиціонерам проводити захід.

Однак у Шполянській райдержадміністрації таку інформацію спростовують. Більше того, заперечують і заборону заходу опозиціонерів. Натомість знесення покажчика пояснюють ремонтними роботами усього комплексу «Географічний центр України», які відбуваються ще з 2011 року.

Перший заступник голови Шполянської райдержадміністрації Володимир Дубина запевнив, що про реконструкцію комплексу опозиціонерів повідомили заздалегідь. А роботи поновили тиждень тому, щойно надійшли чергові проплати.

«Безумовно, щоб зробити реконструкцію, ми склали акт з комісією, яка приїхала, оглянула його. Прийшли до висновку, що треба демонтувати для реконструкції, привести його у належний стан. І після встановлення великих гранітних глиб, згідно з проектом, його відреставрують, пофарбують і знову встановлять», – каже Дубина.

За його словами, встановлення відреставрованого покажчика у межах комплексу «Географічний центр України» відбудеться не раніше жовтня. Попри це, черкаські опозиціонери не збираються змінювати місце та час заходу. Географічний центр України розташований на північній околиці села Мар’янівка між райцентром Шпола і селом Матусів Черкаської області.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

влада опозиція черкащина абзац

Знак гривні
Знак гривні