Табачник «зажав» стипендію студента, призначену Януковичем

Студент-переможець міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка вже рік не може отримати стипендію президента України.

Згідно наказу Міністерства освіти про призначення Президентської премії Олександр Топорівський мав би отримувати по тисячі гривень за місяць ще з минулого вересня, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Упродовж року Олександр ходив до Міністерства освіти, писав запити навіть до Адміністрації президента. Коли не отримав ні грошей, ані чіткої відповіді - звернувся до суду.

Куди зникли гроші ТСН намагалася з'ясувати у відомства. В результаті отримала лише листа. На двох сторінках урядники з Міносвіти пишуть про те, що ще в січні ректорам вишів надіслали листи роз'яснення щодо виплати Президентської стипендії. Всю відповідальність за їхню виплату відомство поклало на вищі школи.

Ректор приватного вишу, де вчився Олександр Топорівський, показує інший документ - наказ, у якому зазначено, що Президентська стипендія виплачується з коштів державного бюджету. А міністерство закладу ніяких грошей не перераховувало. Оскільки ж він приватний, то там державного фінансування немає взагалі.

"Це ж 12 тисяч. Ми ж не маємо таких повноважень, щоб виплачувати цю стипендію за рахунок інших студентів, які заплатили за навчання", - запевнив директор вишу Анатолій Малашенко.

Президентському стипендіатові в Міносвіти усе ж таки порадили стягнути гроші з вищої школи. Те, що стипендію виплачують із держбюджету, а контроль за виконанням наказу покладено на першого заступника міністра освіти Євгена Сулиму - урядників не збентежило.

"Чим аргументували чиновники Міносвіти цю колізію: тим, що у бюджеті на цей рік гроші не передбачені, і щоб якось викрутитися, виплатити цю стипендію дітям, ось такий механізм пан Сулима придумав", - зауважив президентський степендіат Олександр Топорівський.

У судовій справі два відповідачі: міністерство освіти та виш, де навчався Олександр. У приватних розмовах урядники від освіти щиро зізналися, якби не судовий позов, вони б і не знали, що Президентська стипендія виплачена не всім.

стипендія освіта табачник

Знак гривні
Знак гривні